facebook

Відразу 2680 грн на місяць: українцям перерахували січневі пенсії

В Україні в січні найбільша надбавка до пенсії склала 2680 грн.

В Україні в січні найбільший додаток до пенсії склав 2680 грн, пише OBOZ.UA.

Перерахунок пенсій в Україні цього року пройде у кілька етапів. Він пов’язаний із підвищенням прожиткового мінімуму та збільшення мінімальної зарплати. Крім того, має відбутися традиційна щорічна індексація пенсій.

Мінімальна пенсія зросла з 2093 грн. до 2361 грн. Натомість збільшилася і максимальна пенсія: з 20 тис. 930 грн до 23 тис. 610 грн. Також збільшиться доплата за стаж, розмір якого перевищує стандартний. За кожний додатковий рік – 1% прожиткового мінімуму. Тобто виплата зросла із 20,9 до 23,6 грн.

Разом із підвищенням мінімальної зарплати також виріс гарантований розмір пенсії для тих, хто виконав певні умови. Це 30 років стажу для жінок, 35 років стажу для чоловіків та вік не менше 65 років. До 1 січня вони мають отримувати не менше 2680 грн., а з 1 січня – 2840 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З 1 січня вимоги до пенсіонерів посилили. Тепер для пенсії у 60 років потрібно мати 31 рік стажу, а у 63 – як мінімум 21 рік. Для отримання пенсії 65 років, як і раніше, потрібно мати від 15 років стажу. Посилення вимоги до стажу передбачено ще реформою 2017-го. З того часу щороку на 12 місяців збільшуються вимоги до стажу. У результаті українці незабаром зможуть вчасно вийти на пенсію лише за умови, якщо вони мають щонайменше 35 років стажу.

До повномасштабної війни, за даними Пенсійного фонду, українці виходили на пенсію із середнім стажем у 32 роки. Тобто цього року для багатьох українців ситуація не зміниться. Їхнього стажу вистачатиме для того, щоб вчасно вийти на пенсію. Проте вже з наступного року в ряду українців виникнуть серйозні проблеми. Їм доведеться працювати до пенсії довше.

Поступово в Україні близько половини 60-річних не зможуть вийти на пенсію вчасно. Таке рішення у 2017-му було ухвалено для того, щоб відстрочити рішення про загальне підвищення пенсійного віку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Відразу 2680 грн на місяць: українцям перерахували січневі пенсії