facebook

День Ікс? Що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію та як голосуватиме Рада

Верховна Рада збирається розглянути законопроєкт у першому читанні.

Законопроєкт подали саме в такій редакції, щоб усіх налякати. Але це призвело до додаткових проблем – уже є відчутні втрати в економіці. Зрозуміло, що Рада, зрештою, не проголосує його в такому вигляді. Ніхто не підтримає заборону на користування транспортними засобами чи блокування карток. Основна мета – перекласти відповідальність за мобілізацію на плечі голів ОТГ і керівників підприємств. Бо ні Офіс президента, ні військове командування не хочуть втрачати власний рейтинг і брати на себе відповідальність.

Саме таку коротку характеристику так званого скандального законопроєкту про мобілізацію (№10378), поданого урядом у ніч Різдва, дав ТСН.ua один із депутатів від “Слуги народу” на умовах анонімності.

Play Video
Мобілізація на Різдво
Питання мобілізації сьогодні гостро стоїть перед українською владою. Адже за інформацією і від Президента Володимира Зеленського, і від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, в у найближчій рік армія потребуватиме додатково понад 450 тисяч осіб. Очевидно, набрати їх у нинішньому форматі мобілізації та за чинними нормами закону – вкрай складно.

На тлі проблеми з поповненням ЗСУ, а також демобілізації військових (проблема стоїть гостро) різні органи влади намагаються перекинути відповідальність цих гострих тем одне на одного.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як розповідає не під запис один із народних депутатів, дотичний до військової тематики, законопроєкт 10378, поданий Урядом, не був жодним чином узгоджений з парламентом. Ба більше, у профільному Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки протягом останніх місяців готували власний законопроєкт, який був на виході проігнорований. “Фактично в Кабміні взяли, своє написали, погодили наверху, а потім переклали на депутатів, мовляв, голосуйте. А людям же однаково, хто винен, – депутати! Всіх чортів на нас скинуть”, – пояснює ТСН.ua один із парламентарів.

Ситуація дійсно не сподобалася багатьом народним депутатам. Бо основний законопроєкт погано сприймається і військовими, і цивільними. Питань до нього достатньо. Тому одразу після новорічних свят на рівні профільного оборонного комітету була зібрана робоча депутатська група, що мала напрацювати більш-менш прийнятний, доопрацьований варіант законопроєкту.

Але і це не вдалося. Члени комітету за погодження керівництва монобільшості вирішили залишити напрацювання правок до законопроєкту вже до другого читання. Проблемних блоків одразу декілька:

передача повноважень місцевих органам самоврядування щодо проведення мобілізаційних заходів;
покарання ухилянтів, зокрема блокування рахунків, обмеження права користуватися майном, автомобілем тощо;
демобілізація військових;
підстави для бронювання та відстрочки, зокрема бажання уряду мобілізовувати українців з групою інвалідністі;
посилення прав і повноважень працівників ТЦК (корупційні ризики);
вплив законопроєкту на економіку.
“Скажу як військовий, що служить від березня 2022 року. Перше – 36 місяців нагадує як термін за покарання. Коли було АТО і туди набирали хлопців, то вони там у середньому були 14 місяців. А зараз люди дійсно втомлені, протриматися ще рік принаймі неймовірно складно. Оптимальний термін служби в таких умовах – це 18 місяців, якщо форс-мажор, то 24 місяці, зокрема і для тих, хто перебуває в тилу.

Друге – мобілізація інвалідів. Я проти, бо ВЛК зараз мобілізує всіх, а ось списатися з армії майже нереально. У мене є великий сумнів, що люди з такими вадами здоров’я принесуть користь, вони просто заб’ють штатку армії і сидітимуть у тилу.

Третє – строковики. Їхній моральний дух дуже низький, навіщо їх через пів року повертати до армії? Тим паче, що багато хто з них і так воював від перших днів вторгнення, часто за набагато менші гроші, ніж мобілізовані.

Четверте – обмеження громадянських прав цивільних. Це порушення Конституції, і виникає запитання, для кого така держава? Навіщо це робити? Краще дайте додатковий стимул мобілізованим, пільгові кредити, збільшену зарплату.

І п’яте – мені прикро, що зараз мінімальна комунікація з солдатами, з їхніми родинами. Замість того, щоб проявити лояльність до мобілізованих, ми бачимо нерозуміння проблем. Такими темпами отримаємо просто велику кількість людей, які жодним чином не виконуватимуть бойові завдання – дезертирів, це велика і страшна проблема.

Люди, які примусово потраплять до армії, коли побачать жахи війни, просто втрачатимуть голову. На жаль, усі воювати не можуть, і є дійсно велика кількість людей, які не створені для війни”, – пояснив ТСН.ua свою позицію щодо законопроєкту телеведучий, а нині солдат Максим Несміянов.

Де брати кошти
Посилення мобілізації може спричинити серйозне економічне потрясіння в Україні. Наслідки скандального законопроєкту вже відчуваються банкірами. А окремі міжнародні структури побоюються, що такий крок може підірвати крихку економічну стабільність, і жоден черговий транш західної фінансової допомоги не зможе виправити ситуацію. Наприклад, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) вже розкритикувала окремі норми цього законопроєкту.

У зв’язку з цим в Офісі Президента наприкінці року активно обговорювався варіант із запровадженням бронювання для тих українців, які щомісячно сплачують податки еквівалентом у 6 тисяч гривень. Але станом на сьогодні від ідеї відмовилися через ризики соціального загострення.

Саме тому останніми днями в чатах фракції “Слуга народу” активно педалюється можливість підняття ПДВ та військового збору до кінця 2024 року. Ці кошти, за задумом окремих представників влади, можуть хоча б частково покрити матеріальне забезпечення мобілізованих у ЗСУ.

До чого прийшов комітет
Попереднє неформальне рішення Комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки – зібрати пропозиції всіх фракцій. Бо рішення про те, щоб виставити на голосування в першому читанні урядову редакцію законопроєкту, викликало, м’яко кажучи, жваві дискусії.

“Окремого комітетського законопроєкту точно не буде. Ми голосуватимемо його в першому читанні в тій редакції, в якій зареєстрував Кабмін. Але до другого читання народні депутати подаватимуть правки з урахуванням соціальних питань, враховуючи безпекові виклики”, – пояснював ТСН.ua формат проходження законопроєкту народний депутат від “Слуги народу” Олександр Федієнко.

Але станом на вечір 10 січня, схоже, в Раді все ж вирішили не квапитися з остаточним рішенням. Вранці 11 січня пройде Погоджувальна рада депутатських фракцій і груп. Саме там буде ухвалене фінальне рішення про долю законопроєекту – або відхилити, відправивши на доопрацювання уряду, або все ж проголосувати в першому читанні в урядовій редакції, щоб уже до другого читання внести правки з чутливих питань.

В будь-якому разі, судячи з настроїв і новин у Раді, якщо законопроєкт про посилення мобілізації і буде ухвалений в якійсь редакції, то набере чинності він не раніше весни.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

День Ікс? Що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію та як голосуватиме Рада