facebook

10 уроків від Далай-лами, які можуть змінити ваше життя

Сьогодні пропонуємо вам 10 простих уроків від Далай-лами, які можуть змінити ваше життя. Просто спробуйте застосувати їх, і ви побачите, що істина, чесність, душевна теплота і співчуття стали тими рушійними силами, які допомогли вам стати щасливими

Одного разу американська ведуча Опра Вінфрі запитала у Далай-лами про те, чи доводилось йому коли-небудь пробачати себе за щось. На це він відповів так: “Я не дуже терплячий з комарами, ставлюсь до них не дуже миролюбно. І до клопів теж”.

Опра здивувалась, що 78-річна людина більше не має за що просити вибачення.

Отож, 10 уроків від Далай-лами.

1. Будьте милосердні

Тема співчуття зовсім не стосується релігії. Це загальнолюдська справу, єдина умова виживання людської раси.

Далай-лама

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дослідження показують, що, співчуваючи, ви відчуваєте задоволення, яке можна порівняти з відчуттями від сексу, хорошої їжі або відпочинку на природі.

Співчуття корисне для вашого здоров’я: воно зменшує рівень стресу, нормалізує серцебиття і підвищує імунітет.

Ви можете проявити милосердя, намагаючись зрозуміти почуття і емоції людини. Для цього необхідно говорити з нею та слухати. Це вимагає великих затрат, ніж просто акт доброти: співчуття – це емоційне залучення. Вам потрібно запитати, якої допомоги потребує людина, і почути її відповідь.

2. Будьте добрими і допомагайте іншим

Моя релігія проста, їй не потрібні храми і складна філософія. Наш власний розум, наші серця — ось храми, а доброта — єдине вчення.

Далай-лама

Бути добрим і щедрим незатратно, але ті переваги, які ви при цьому отримуєте, досить значні. До такого висновку прийшли Майкл Нортон і його колеги з Гарвардської школи бізнесу після проведеного дослідження. Вони з’ясували, що добровольці, які пожертвували певну суму, відчували себе щасливішими, ніж ті, хто витратив гроші на себе.

Будьте добрішими, коли це можливо. А це можливо завжди.

Далай-лама

3. Шукайте щастя

Мета нашого життя — стати щасливими.

Далай-лама

Коли Далай-лама давав інтерв’ю, він розповідав, що його засипають повідомленнями про матеріальні блага. Дуже мало людей говорили про прощення, співчуття, терпіння і доброту. Але саме ці цінності повинні бути в пріоритеті у того, хто мріє бути щасливим.

Щастя ще не винайдене. Воно випливає з наших дій.

Далай-лама

4. Відкрийте для себе внутрішній світ

Далай-лама радить щодня проводити трохи часу наодинці з собою. Цей час потрібно витратити на те, щоб відсторонитися від негативних думок, гніву, образ, втоми. Спробуйте замінити їх позитивними емоціями: оптимізмом, вдячністю, любов’ю, миром. Він справедливо говорить, що по-справжньому спокійний розум є джерелом щастя і міцного здоров’я.

5. Не завдавайте шкоди іншим

Якщо можеш допомогти, допоможи. Якщо ні, то хоча б не зашкодь.

Далай-лама

Якщо ви говорите неправду, брешете про інших, використовуєте або залякуєте когось, негативні наслідки бумерангом повернуться до вас. Пам’ятайте про це, перш ніж почнете робити що-небудь.

6. Вкладайте в дружбу

Не варто недооцінювати дружбу. Її потрібно оточувати ніжною любов’ю і турботою, бо друзі — це ті люди, кому ви можете довіряти. Справжня дружба ніколи не залежить від грошей або політичних поглядів. Нехтування дружбою веде до самотності, і це одна з причин поширення депресії в суспільстві.

7. Не дозволяйте технологіям керувати вашим життям

Чи знаєте ви, що в Далай-лами 8 мільйонів підписників в Твітері? Захоплюючись досягненнями соціальних ЗМІ, які допомагають нам спілкуватися, він застерігає від “зловживання” ними:

  • Вони можуть контролювати вас — тільки подивіться на людей в ресторанах, втупившись у свої смартфони.
  • Хто головний? Ви чи технології?
  • Це погана заміна справжньої дружби.
  • Технології не допоможуть вам бути милосердними.
  • Реальна взаємодія людей буде страждати.

Ми повинні контролювати технології. Якщо ж ми стаємо їх рабами, це погано.

Далай-лама

8. Не сперечайтеся і не боріться, а домовляйтеся

Відмова від насильства означає діалог, використання людської мови. Діалог означає компроміс, повагу прав один одного, пошук вирішення конфлікту і розбіжностей в дусі примирення. Тут немає стовідсоткового переможця або переможеного — тільки половина на половину. Це практичний, а тому єдиний правильний шлях.

Далай-лама

Не має значення, чи говоримо ми про міжнародну кризу, чи про вашому суперечку з приятелем або босом, ключ до мирного результату — діалог. Вчіться мистецтву переговорів. Далай-лама рекомендує ніколи не ворушити минуле, але зосередитися на тому, що викликає проблему зараз.

9. Бережіть Землю

Для того, щоб вижити, ми зобов’язані зберегти цю планету. Вивчення способів повторного використання сировини і створення альтернативних джерел енергії повинні залишатися найважливішими питаннями століття.

10. Вчіться на своїх помилках

Коли ви програєте, не пропустіть урок.

Далай-лама

При невдачі важливо розібратися, що пішло не так. Можливо, ви прийняли неправильне рішення або не продумали весь процес до кінця. Можливо, ви не пропрацювали найгірший з можливих сценаріїв. Міркування допоможе вам вчитися на своїх невдачах.

Чи можуть ці 10 уроків дійсно змінити ваше життя? Просто спробуйте застосувати їх, і ви побачите, що істина, чесність, душевна теплота і співчуття стали тими рушійними силами, які допомогли вам стати щасливими.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

10 уроків від Далай-лами, які можуть змінити ваше життя