facebook

3500 гривень до пенсії.” У цих громадян радикально зміниться сума, українці приголомшені виплатою”

В Україні протягом року середня пенсія зросла на 760 гривень. Нині вона становить майже 5,4 тисячі. При цьому найбільше підвищили пенсії суддям. За рік вони в середньому збільшилися на 3,5 тисячі гривень.

Як інформує “biz.today.ua”, про це стало відомо із інформаційних матеріалів, опублікованих Пенсійним фондом України за підсумками 2023 року.

Отже, станом на 1 січня 2024 року в Україні отримували пенсію понад 10,5 мільйонів осіб. При цьому середній розмір пенсії за рік (з січня 2023 року по січень 2024 року) зріс на 760 гривень: із 4622,59 грн до 5385,25. Однак у найбільшої групи пенсіонерів розмір пенсії не перевищує 3 тисячі гривень. Таких налічується 3 мільйони людей. Ще у 2,2 мільйона громадян пенсія виявилася не набагато вищою: від 3 до 4 тисяч гривень.

При цьому пенсію понад 10 тисяч гривень отримує лише 1,1 мільйона громадян. У всіх інших вона нижча, причому у більшості – набагато нижча.

Водночас, найбільш високооплачуваними літніми українцями були і залишаються судді. Відставні вершителі доль отримують не пенсію, а довічне утримання. Відповідно вони не підпадають під обмеження, за якого максимальна пенсія не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для осіб непрацездатного віку (на сьогодні це 23 610 гривень). Тому пенсія усіх суддів нараховується у п’яти- та шестизначних сумах. За рік середня пенсія суддів зросла на 3,6 тисяч гривень: з 96 296,85 до 99 837,30 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У березні всім пенсіонерам обіцяють індексувати виплати

Незважаючи на невизначеність із міжнародною фінансовою допомогою, український уряд все ж таки наполягає на тому, що березнева індексація пенсій відбудеться за будь-якої фінансової “погоди”.

“Ми не розглядаємо жодних варіантів перенесення. Ми плануємо виконувати всі наші стандарти, заплановані в межах цього року. Звичайно, можуть бути надзвичайні обставини. Це війна. Але зараз у поточному варіанті ми плануємо робити цю індексацію”, – заявила голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Згідно з попередніми підрахунками, виплати індексують на 13%. Втім, до березня ця цифра може ще трохи змінитися. При цьому слід пам’ятати, що індексації не підлягає весь розмір пенсії, а лише розрахункова її частина. Тобто пенсія, яка була розрахована без жодних надбавок та іншого. Хоча в минулі роки вікові надбавки до пенсії усе ж таки індексували. Як буде цьогоріч – поки що не говорять.

Для орієнтиру: на 1 тисячу гривень зросте щомісячна виплата у тих, хто отримує розрахункову пенсію у розмірі 7692 гривні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

3500 гривень до пенсії.” У цих громадян радикально зміниться сума, українці приголомшені виплатою”