facebook

Водії у ступорі: Кабмін заборонив продавати паливо в Україні – що відбувається

Всі подробиці

Уряд прийняв рішення про припинення продажу пального, яке не відповідає стандартам Євро-5 в Україні, повідомив Тарас Мельничук, представник уряду, в парламенті, пише apostrophe.ua.

“Внесені зміни до Технічного регламенту, що стосуються вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, відновлюють дію вимог щодо якості пального на рівні не нижче Євро-5”, — зазначив Мельничук.

Варто відзначити, що у березні 2022 року Кабмін дозволив продаж палива, яке відповідає екологічним стандартам Євро-3 і Євро-4.

Початково ця норма була затверджена до припинення або скасування воєнного стану в Україні. Однак, незважаючи на воєнний стан, уряд послідовно скасовує свої рішення. Варто згадати також про скасування мораторію на відключення боржників комунальних послуг, який був у дії з березня 2022 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Експерти паливного ринку вказують на те, що такі дії уряду можна сприймати як спробу “захоплення” ринку за “доброю причиною”, з метою зробити Укрнафту єдиним монополістом.

Додатково, на початку липня 2023 року українські владні структури повернули попереднє оподаткування пального (починаючи з початку повномасштабної війни, Кабмін знизив ставку ПДВ на цей ресурс з 20% до 7%, що дозволило подолати кризу на ринку палива).

Отже, у виданні наголошують, що зважаючи на залежність України від імпортного палива (зокрема через обстріли російських військових Кременчуцького НПЗ, що обмежили внутрішні потужності нафтопереробки, і будівництво нових заводів потребує часу), заборона продажу пального нижче Євро-5 може призвести до витіснення з ринку малих НПЗ, які в перший день вторгнення забезпечили стабільність та необхідний обсяг палива. Якщо ситуація розвиватиметься в такому напрямку, можна очікувати колапс паливної індустрії: звільнення працівників, втрату робочих місць та інші наслідки.

Нагадаємо, на АЗС різко змінилась ціна на паливо.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Водії у ступорі: Кабмін заборонив продавати паливо в Україні – що відбувається