facebook

“Українцям без роботи дали право на субсидію”: роз’яснення від ПФУ

Згідно з прогнозами уряду, 2024 року близько 3 мільйонів українських сімей отримуватимуть субсидію на оплату комунальних послуг. При цьому субсидія для непрацюючих громадян працездатного віку не передбачена. Проте закон усе ж зробив виняток для однієї категорії українців, які можуть отримати держдопомогу, навіть не працюючи.

Як інформує “Today.ua”, хто може розраховувати на субсидію, якщо офіційно не працює, роз’яснили в Пенсійному фонді України.

Для отримання субсидії на оплату комунальних послуг, сім’я має відповідати певним критеріям. Зокрема, всі дорослі члени сім’ї, які не мають інвалідності та не досягли пенсійного віку, зобов’язані навчатися або офіційно працювати. Або ж перебувати на обліку в службі зайнятості. Якщо ж хтось із членів сім’ї ніде не вчиться і не працює, то субсидії не дадуть.

Але, як з’ясувалося, тут можливі варіанти. Так, якщо за цього члена сім’ї щомісяця сплачують хоча би мінімальний ЄСВ (єдиний страховий внесок), то така сім’я може розраховувати на допомогу держави. Розмір мінімального ЄСВ становить 22% від мінімальної зарплати. У 2023 році він дорівнював 1474 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Однак уже з початком 2024 року ЄСВ зріс до 1562 грн, оскільки мінімалка зросла з 1 січня до 7100 грн. А з 1 квітня мінімальний ЄСВ має стати ще вищим через подальше підвищення мінімалки до 8000 грн. Він становитиме 1760 грн.

Причому в розрахунок беруть не поточну сплату ЄСВ, а за ті місяці, за якими призначають субсидію і розраховують її розмір. Наприклад, для розрахунку субсидії на неопалювальний період, який триватиме з 1 травня до 30 вересня 2024 року, беруть у розрахунок доходи сім’ї за 3-4 квартал 2023. Тобто, саме в ці місяці за непрацюючого члена сім’ї мав сплачуватися ЄСВ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Українцям без роботи дали право на субсидію”: роз’яснення від ПФУ