facebook

Штраф, в’язниця чи “умовка”: чи можна зараз відмовитися від мобілізації, які будуть наслідки

Чи можна відмовитися під час воєнного стану від мобілізації

Чи можна відмовитись під час воєнного стану від мобілізації і які це матиме наслідки — розповів голова Адвокатського об’єднання Ростислав Кравець, пишуть Факти ICTV.

Якщо людина не має відстрочки від мобілізації або звільнення від військової служби, то за законом України Про військовий обов’язок та військову службу, вона не має права відмовитися від проходження військової служби та мобілізації.

— Звичайно, у нас не рабська країна, людина може відмовитися від мобілізації, але за це нестиме відповідальність як за ухилення від мобілізації, — каже адвокат.

У разі, якщо людина після вручення повістки без поважної причини, до якої можна віднести, наприклад, хворобу, не з’явилася до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), то на неї в рамках адміністративної відповідальності буде накладено штраф.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для тих, хто систематично ухиляється від мобілізації, передбачена кримінальна відповідальність терміном від 3 до 5 років. Проте, аби притягти людину до відповідальності, правоохоронцям потрібно довести факт ухилення. Має бути докази, що людина отримала повістку.

— Як правило, люди в суді підтверджують той факт, що вони не хочуть воювати, відмовляються від військової служби, про що і свідчать відповідні вироки. Має бути явно доведено ухилення. Це не той випадок, коли людині кинули повістку на адресу, де вона не живе 20 років, і вважають, що це ухилення. Ні, ухиленням буде виключно факт, коли людині особисто було вручено цей порядок денний, — пояснює Кравець.

Як стверджує адвокат, щоб правоохоронці мали достатньо підстав для порушення кримінальної справи, потрібно мінімум три зафіксовані факти ухилення від мобілізації.

— Якщо неявка до ТЦК та СП повторюватиметься кілька разів, коли не просто покинули повістку і людина не з’явилася, а їй під особистий підпис вручили повістку, то в цьому випадку може бути кримінальна відповідальність. Загалом три рази має бути доведено, що людина справді отримала повістку і справді не з’явилася, — підсумував Кравець.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штраф, в’язниця чи “умовка”: чи можна зараз відмовитися від мобілізації, які будуть наслідки