facebook

Долар невпинно гойдає: банки і обмінки знову змінили курс валют

Стабільність відсутня!

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 6 березня, мають наступні показники: курс долара США зараз дорівнює 38,2664 гривень за 1 долар. Курс євро наразі складає 41,5918 гривень за 1 євро.

В обмінниках українських банків та спеціальних обмінних пунктах вартість валюти є значно вищою. Показники змінюються кожного дня і на сьогоднішній день вони є такими.

Сьогодні спостерігається зниження іноземної валюти. Проте, за загальним результатом цього тижня поки лідирує долар та євро. Це пов’язано з декількома чинниками, але серед них є основний – фінансова допомога від міжнародних партнерів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після початку повномаштабного вторгнення головним джерелом іноземної валюти в українській економіці стали позики та гранти від міжнародних партнерів. За даними Мінфіну, протягом 2022-2023 років Україна отримала 73,57 млрд дол фінансування. Саме ці кошти дозволили перекрити дефіцит бюджету та профінансувати всі невійськові видатки.

План на 2024 рік – отримати близько 37 млрд дол. Тобто середня щомісячна потреба України в зовнішніх коштах становить близько 3 млрд дол. Однак за перші два місяці 2024 року до бюджету надійшло лише близько 1,2 млрд дол міжнародного фінансування – від Японії та Норвегії.

Брак міжнародного фінансування має подвійний ефект на валютний ринок.

Це призводить до швидшого скорочення золотовалютних резервів Національного банку України. Економіка працює та споживає імпортні товари, а для їх придбання компанії купують валюту, яку переважно продає Національний банк.

А з іншого боку, менші обсяги надходжень до бюджету від міжнародних партнерів впливають на курс гривні позитивно. В умовах обмеженого ресурсу уряд увімкнув режим економії та фінансує лише пріоритетні видатки бюджету.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Долар невпинно гойдає: банки і обмінки знову змінили курс валют