facebook

“Долар несе цим українцям розчарування, курс валют шаленітиме прямо наступного тижня”: чи треба бігти в обмінники?

За словами експерта, на валютному ринку майже виключені будь-які валютні потрясіння. Українцям, які розраховували на певний зиск через нестабільність на ринку обміну валют, доведеться зіткнутися з розчаруванням.

Як інформує “УНІАН”, наступного тижня валютному ринку буде притаманний стан курсової мінливості: цілком можливі почергові періоди зростання і зменшення курсів, однак такі зміни навряд чи когось здивують, адже вони будуть очікуваними та незначними. Про це розповів начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий.

Експерт нагадав, що на міжбанку діє режим “керованої гнучкості”, виразником якого є вільне курсоутворення (залежно від попиту та пропозиції), проте з коригуванням цього співвідношення через валютні інтервенції. І саме від обсягів валютного втручання регулятора на міжбанк та поточного попиту на валюту залежатимуть курсові показники.

“Наприклад, наприкінці зими обсяги валютних інтервенцій склали в середньому 200-300 млн дол. на тиждень, тоді як в певні періоди цей показник міг бути на рівні від 500 млн до 900 млн дол. на тиждень. А на фоні збільшеного попиту (в середньому на 10%) курс валют з об’єктивних причин зріс на 2,5-3%”, – сказав банкір.

Лєсовий зауважив, що на валютному ринку майже виключені будь-які валютні потрясіння (наприклад, раптове і стрімке зростання чи падіння курсів), а відтак загальна ситуація буде статичною у змінах: будь-які коливання відбуватимуться в межах умовних коридорів, за якими можна робити висновки щодо стабільності та прогнозованості валютного ринку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, курси міжбанку стануть основою для курсоутворення на готівковому ринку з додаванням комісії – прибутку фінустанов за здійснення операцій з купівлі-продажу.

“Звісно, ми припускаємо, що на готівковому ринку можливе ситуативне зростання попиту, однак після скасування більшості валютних обмежень зникло і відчуття “дефіциту” валюти. Тобто такі хвилеві зростання будуть тимчасовими”, – зазначив банкір.

В цілому, за прогнозом експерта, з 11 по 17 березня на готівковому валютному ринку межі допустимих (очікуваних) курсових коливань складуть 38,8-39,9 грн/$ та 41-43 грн/€. Щоденні (поточні) курсові коливання на готівковому ринку складатимуть до 0,5 грн, а різниця між курсами купівлі та продажу складе до 0,5 грн у банках та до 1 грн в обмінниках.

“Отже, 11-17 березня в умовах дії режиму “керованої гнучкості” будь-які зміни на валютному ринку не стануть критичними чи кризовими, адже через механізм валютних інтервенцій регулятору вдається оперативно коригувати співвідношення між попитом і пропозицією, що відразу позначається на курсах”, – резюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

У валютних обмінниках Києва долар сьогодні подешевшав на 8 копійок – до 38,50 грн/долар в середньому (продати долар можна за 38,40 грн). Курс готівкового євро в обмінниках сьогодні зріс не змінився і складає 42,05 грн/євро (курс продажу – 41,87 грн/євро).

Курс долара до гривні[BO1] у “ПриватБанку” у четвер, 7 березня, знизився на 5 копійок і становить 38,55 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні подорожчав на 20 копійок і складає 42,15 грн за євро.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Долар несе цим українцям розчарування, курс валют шаленітиме прямо наступного тижня”: чи треба бігти в обмінники?