facebook

Безсилий навіть суд: ТЦК вигадали схему, за якою гребуть чоловіків – адвокат розповів деталі

На що йдуть ТЦК

ТЦК діють за новою схемою для вручення повістки
У рамках мобілізації та масового небажання громадян нести військову службу представники ТЦК почали йти на нову хитрість, щоб вручити повістку. Про правомірність цього прийому розповів адвокат Роман Симутін, пише РБК-Україна.

За словами адвоката, нова схема представників ТЦК продумана так, щоб її законність було вкрай важко оскаржити в суді. Роман Симутін розповів про інцидент, який стався в Яремчі 15 січня, коли на блокпості був затриманий чоловік призовного віку і без повістки був доставлений до місцевого військкомату. Після цього його одразу ж відправили на службу.

Подальше оскарження дружиною дій представників ТЦК у суді згідно зі ст. 206 КПК України ні до чого не призвело. Суд ухвалив, що порушення не було, оскільки чоловік, згідно з поданою доказовою документацією, добровільно з’явився до ТЦК, пройшов Військово-лікарську комісію і без примусу цього ж дня вирушив до армії. Але судом було визнано, що представники ТЦК не мають жодних прав до затримання громадян, оскільки вони не є уповноваженими особами до таких дій.

Роман Симутін зазначив, що з боку ТЦК випадок виглядав зовсім інакше. Чоловіка зупинили на блокпості співробітники поліції спільно з представниками ТЦК. Зважаючи на відсутність документів у чоловіка призовного віку, вони скористалися додатком “Дія” через телефон затриманого та встановили його особу. Далі, пробивши його дані через базу “Оберіг”, вони запропонували йому відвідати місцевий ТЦК, щоб уточнити дані, на що чоловік погодився. Далі він нібито за власним бажанням пройшов Військово-лікарську комісію та склав заяву на отримання військового квитка. Далі його відправили до військової частини, тому про незаконне затримання чоловіка не йдеться.

У суді картина виглядає так: документи, подані ТЦК, говорять про те, що чоловік добровільно ухвалив рішення про мобілізацію, самостійно з’явившись до Військово-лікарської комісії та отримання військового квитка. Отже, дії ТЦК не є порушенням закону.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас у суді наголосили, що затримання чоловіка відбувалося не в рамках кримінального процесуального законодавства, тому суддя не є уповноваженим вирішувати це питання. Як альтернативу вона запропонувала дружині затриманого вирішувати проблему через окружний адміністративний суд.

Роман Симутін радить у разі такого виду затримання фіксувати те, що відбувається на відеокамеру, дзвонити за номером 102 та вимагати зустрічі з адвокатом, без якого не варто нічого підписувати.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Безсилий навіть суд: ТЦК вигадали схему, за якою гребуть чоловіків – адвокат розповів деталі