facebook

Штраф далеко за 100 тис грн: перевірка лічильника може розорити українців – у якому разі

Як не отримати штраф

В Україні газові компанії активно вживають заходи щодо карантину у випадках, коли вони мають підозри про нечесні дії споживачів, втручання у роботу лічильників. Санкції, або “штрафи”, за такі дії, що являти собою вигляд донарахувань вважається неврахований газ, можуть досягати вражаючих сум, осягаючи сотні тисяч гривень.

Про це повідомляє сайт Oboz.ua.

Лише протягом лютого 2024 року сума штрафів для українських громадян, яким накладені додахи через “проблемні лічильники”, сягала величезних 500 тисяч гривень, зафіксованих у реєстрі судових рішень. Однак це становить лише виняток, бо в більшості випадків суми утримуються в рамках 100 тисяч гривень. Ілюстративним прикладом є рішення судді Житомирського районного суду, який задовольнив позов “Житомиргазу” проти клієнта на зазначену суму 103 970 гривень у лютому цього року.

В обґрунтуванні заявлених вимог вказано, що відповідач відхилився від сплати за донарахований газ. Обсяг донарахування за визначеною формулою становив 2237,64 кубометра.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Позовна заява Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи “Житомиргаз” про стягнення заборгованості за договором про надання послуг була визнана задовільною. Рішенням суду встановлено стягнення на користь Акціонерного товариства “Оператор газорозподільної системи “Житомиргаз” вартості неврахованого обсягу природного газу у сумі 103 970,10 грн, – зазначено у судовому вироку.

За порушення під час перевірки працівниками газової компанії, коли виявлені сліди втручання у роботу лічильника або порушення цілісності пломби, застосовуються наступні санкції:

Працівник газової компанії фіксує виявлені порушення та оформляє протокол.
Лічильник знімається та направляється на експертизу.
Під час відсутності лічильника споживання розраховується за середніми показниками.
Якщо експертиза не виявляє спеціального втручання у роботу лічильника, клієнт продовжує оплату газових послуг за звичайними тарифами.
У разі виявлення порушень чи маніпуляцій з лічильником, газова компанія стягує додаткові кошти за газ, припускаючи, що споживач використовував максимально можливий обсяг блакитного палива.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Штраф далеко за 100 тис грн: перевірка лічильника може розорити українців – у якому разі