facebook

Митися зможемо раз на тиждень: по Україні масово дорожчає вода

Всі подробиці

В Україні готуються до підвищення тарифів на водопостачання у восьми містах, згідно із рішенням Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Нові ціни на цю комунальну послугу були оголошені, вказуючи на очікуване зростання вартості у восьми містах, пише видання today.ua.

Протягом багатьох років водоканали акцентують на своєму складному фінансовому становищі, яке є наслідком недостатнього фінансування. З початком повномасштабної війни ця проблема загострилася, призводячи до необхідності збільшення тарифів, оскільки підприємства не можуть забезпечити послугу за раніше встановленими тарифами.

Повідомлення про надходження нових тарифів на водопостачання стало відомим через проєкт постанови “Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення”, який був оприлюднений на сайті НКРЕКП. Цей крок планувався ще у 2023 році, але був відкликаний. У 2024 році складнощі продовжують існувати, зростають витрати на матеріали для очищення води, електроенергію, а також заробітні плати працівникам.

Відзначено, що влада раніше забороняла накладати штрафи на боржників під час війни, але зараз дозволила відключати послуги за несплату боргів. Останній раз тарифи на водопостачання та водовідведення підвищувалися в 2021 році, а у 2024 році передбачено двоетапне підвищення: 12% з 1 квітня і 14% з 1 липня.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Міста, які очікують зазначених змін у тарифах, включають Київ, Черкаси, Бровари, Вінницю, Дніпро, Хмельницький, Нікополь та Рівне. Кожному з цих населених пунктів призначено свій тариф, і якщо рішення буде прийняте, мешканці столиці з квітня мають очікувати оплату в розмірі 40,77 грн/кубометр, а з липня – 46,80 грн/кубометр, що є збільшенням на 16 грн порівняно з поточними тарифами. Зазначене питання буде розглянуто у найближчий час.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Митися зможемо раз на тиждень: по Україні масово дорожчає вода