facebook

Влаштуватись на роботу без військового квитка: юрист розповіла, кому в ТЦК йти не потрібно

Під час дії військового стану громадяни, які підлягають мобілізації, зазвичай повинні мати військово-облікові документи. Однак, жінки-медики та фармацевти можуть працевлаштовуватись без них до 2026 року, зазначає адвокат Марія Левченко. У січні цього року набула чинності ухвала кабінету міністрів, що встановлює нові правила ведення військового обліку на підприємствах.
Про це розповідає сайт РБК-Україна.

Роботодавцям тепер важливо мати відповідальну особу, яка буде займатися веденням військового обліку та проходженням підвищення кваліфікації. Згідно з поясненням юриста, була усунута прогалина, яка не чітко регламентувала обов’язок керівників підприємств висвітлювати перед своїми працівниками необхідність підписання наказів про виклик до ТЦК та СП для перевірки військово-облікового документа конкретного працівника.

Для роботодавців це означає, що тепер необхідно мати спеціаліста, який цілеспрямовано буде вести військовий облік та обов’язково проходити підвищення кваліфікації. “Також роботодавцю чітко визначено обов’язок передавати ці дані до ТЦК протягом 7 днів після прийняття або звільнення працівника, завершення навчання тощо”, – зауважує Левченко.

Для фізичних осіб – підприємців у цій постанові не встановлено жодних конкретних вимог, проте це не означає, що не буде проведено перевірок щодо ведення військового обліку.

Щодо працівників, для них це означає, що роботодавець може звільнити працівника, якщо він не своєчасно оновлює свої дані військового обліку в ТЦК. Обов’язок оновлення даних поширюється як на працівників на основному місці роботи, так і на тих, хто працює за сумісництвом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Влаштуватись на роботу без військового квитка: юрист розповіла, кому в ТЦК йти не потрібно