facebook

Пенсія для військових: хто має право, розмір виплат та як їх розраховують

Пенсії для військовослужбовців залежать від кількох показників


Українські військовослужбовці можуть претендувати на отримання пенсійних виплат за вислугу років, але такі виплати можливі не для всіх бійців Збройних Сил України. Держава забезпечить грошовою допомогою лише військових, які відповідають певним категоріям, пише портал pro гроші.

Пенсійна виплата за вислугу років для українських військовослужбовців нараховується після виконання низки умов:

військовослужбовцям, які на день звільнення мають вислугу 25 календарних років;
досягли 45-річного віку;
звільнилися з лав ЗСУ.
Розрахунок пенсій для військовослужбовців за вислугою років залежить від показника грошового забезпечення, з якого сплачувався єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. При цьому максимальна місячна пенсійна виплата для бійців ЗСУ становить не більше ніж 70% від грошового забезпечення. За доплатами у розмірі 30, 50 та 100 тисяч грн згідно з постановою Кабміну від 24.02.2022 року № 168 ЄСВ не сплачується, що пов’язано з урахуванням суми грошового забезпечення за останні 24 місяці для розрахунку виплат.

Таким чином, військовослужбовці, які мають 25 років вислуги, претендують на пенсійну виплату у розмірі 50% грошового забезпечення військовослужбовця з додаванням 3% за кожний додатковий рік вислуги. Ті, військовослужбовці, які мають 25 років загального стажу, з яких військовій службі було присвячено не менше 12,5 років, отримають пенсію у розмірі 50% грошового забезпечення плюс 1% за кожний рік додаткової вислуги. Якщо боєць ЗСУ було звільнено зі служби за станом здоров’я за умови, що він має 25 років вислуги, він отримає 55% грошового забезпечення плюс 3% за кожний рік додаткової вислуги.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Пенсія для військових: хто має право, розмір виплат та як їх розраховують