facebook

“Не хочеш добре вчитися – підеш у ПТУ”: Лікарчук вказав на проблему реформи старшої школи в Україні

Колишний очільник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук зазначив, що реформа старшої школи має значну проблему. За його словами, учні не хочуть вступати у заклади професійної освіти, адже не мають мотивації, яка є у студентів за кордоном. Зокрема, там інше відношення до людей робітничих професій, соціальний статус, умови праці та заробітна плата.

Про це Лікарчук написав у Facebook. Він зазначив, що навіть попри зміни назв з “професійно-технічного училища” на” професійний ліцей” не додасть вмотивованості до навчання. Тож ті школярі, які не зможуть досягти успіхів та стати учнями академічних ліцеїв, просто змушені будуть йти у ПТУ.

“Якщо мотивації навчатися у закладах професійної освіти у тих, хто не зможе стати учнем академічного ліцею, не буде, то фраза “Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ”, може знову актуалізуватися. Як і другосортність закладів професійної освіти. І тоді академічні ліцеї стануть місцевими елітними (в гіршому розумінні цього слова) закладами освіти”, – зазначає Лікарчук.

За словами освітянина, аби підлітки мали бажання так вчитися, то вже б зараз такі заклади були переповнені девʼятикласниками. На його думку, воно не зʼявиться і до 2027 року, коли розпочнеться реформа старшої школи.

Крім того, колишній посадовець звертає увагу, що згідно з реформою, отримати документ про присвоєння робітничої кваліфікації можна буде без навчання у закладі професійної освіти та без загальної середньої. Це також може стати однієї із причин непопулярності цього навчання серед школярів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Колишній очільник УЦОЯО зазначає, що 95% закладів професійної освіти, які стануть ліцеями, не мають сучасних умов, обладнання, механізмів, транспорту тощо. За його словами, в молодих людей не зʼявиться мотивація, якщо їм доведеться вчитися на застарілій техніці.

Він також звертає увагу на проблеми гуртожитків та харчування у них. Адже значній кількості школярів доведеться їздити до іншого населеного пункту, бо створити професійний ліцей з “нуля” неможливо. Лікарчук каже, що не всі батьки будуть готові відпустити своїх дітей в ті умови, які існують там нині для девʼятикласників.

Він зазначає, що це також впливає на мотивацію та показує рівність умов для здобуття освіти. Зокрема, освітянин звертає увагу на перелік професій, адже більшість з закладів професійної освіти пропонують в основному фах кухаря. Натомість не всі хочуть його отримувати.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Не хочеш добре вчитися – підеш у ПТУ”: Лікарчук вказав на проблему реформи старшої школи в Україні