facebook

Декілька способів подолати емоційне перевантаження

«Якщо хтось кідає у вас камінь, киньте Йому у відповідь квітку», – Ганді.

«Ой!», – поневоле вірвалося в мене, коли ми з моїм чоловіком Баррі босоніж прогулюваліся по пляжній парковці. Чоловік Подивився на мене и поцікавівся причиною мого крику, и тут до мене Раптена дійшло, что це ВІН вдарівся пальцем, а не я.

«Боляче», – була моя відповідь. Він здивувався: «Але боляче мені, а не тобі. Я ж забив собі палець».

Раніше я і подумати не могла, що відчувати біль іншої людини – це «ненормально». Завжди була досить чутливою людиною, але спочатку навіть не усвідомлювала особливості цієї риси характеру, доступної далеко не кожному.

Перебуваючи поруч з людьми, які кричать, я буквально тремтіла. А коли оточуючі сумували або чогось боялися, вбирала їх почуття, немов губка, не розуміючи, що ці самі почуття аж ніяк не мої.

В кінцевому підсумку я майже весь час перебувала на межі, оскільки переживала не тільки власні емоції, але і емоції інших людей. Але мене це навіть не турбувало, адже я і не підозрювала про щось таке. Моя емпатія була підсвідомою. Саме через неї я завжди ставилася з розумінням до долі і турботам друзів і родичів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Навіть у дитинстві люди зверталися до мене за порадою у вирішенні їх проблем. Я не заперечувала, будучи щасливою від того, що можу надати потрібну підтримку. Ставши підлітком, я вже ледве тягнула тягар чужих емоцій, які доповнювали мої особисті невизначені почуття. Але я не розуміла, що зі мною відбувалося.

У спробах придушити силу всіх цих почуттів, я почала багато їсти, пристрастилася до алкоголю і інших шкідливих речей. Мені шалено хотілося втекти через неможливість і далі перебувати під одним дахом з людьми, переповненими сильними і часто неусвідомленими емоціями.

Мені довелося почати контролювати емоційну енергію, яку я поглинала в себе. Це і стало вирішальним чинником у моїй боротьбі з пристрастю до їжі та іншим шкідливим звичкам.

На шляху до звільнення мені довелося подолати безліч труднощів. Але з часом я відкрила для себе чотири найбільш ефективних способи впоратися з емоціями:

1. Практика усвідомленості

Я помітила, що коли не розумію своїх почуттів, чи то відповідна реакція на гормональні зміни, перепади в настрої або реакція на якусь сильну емоцію іншої людини, я схильна реагувати і діяти на шкоду собі самій.

Але усвідомленість допомагає свідомо вибирати реакцію і поведінку, не завдаючи при цьому собі шкоди.

2. Розуміння джерела появи емоційної енергії

Моє зцілення багато в чому залежало від розуміння того, що моя відповідь на те, що відбувається навколо теж підживлює емоційну енергію.

Отже, якщо в мене кидають камінь, а потім я кидаю його у відповідь, то тим самим лише поглиблюю проблему. Я не тільки додаю олію у вогонь і примушую страждати іншу людину, але і страждаю при цьому сама. Енергія живить енергію.

Коли моя дочка повертається зі школи з поганим настроєм, і я його свідомо чи підсвідомо вбираю в себе, виступаючи з критикою, негативом або засудженнями, то лише примножую негатив, який панує у нас в будинку.

Але якщо я можу оточити її любов’ю і добротою, це допоможе їй зцілитися. Вся її енергія буде перенаправлена на щось добре для нас обох. А все тому, що душа жадає лише любові, і коли ми опиняється в місці, де нас люблять, всім іншим можна навчитися управляти.

Покидаючи місце, де панує любов, доброта, цілісність і прощення, ми відчуваємо себе «не в своїй тарілці» і часто виливаємо на оточуючих погану енергію (злість, страх, скарги та інше).

3. Нічого не приймайте занадто близько до серця

Я зрозуміла, що поглинаю негативну енергію і чіпляюсь за чужі драматичні ситуації або сильні емоції, коли на якомусь рівні почала страждати разом з ними. Але згодом усвідомила, що все виглядає не так, як мені здається.

Мені зовсім не потрібно розкривати кокон гусениці, щоб допомогти їй стати метеликом. Я побачила, що та ж сила всередині мене, яка перетворювала будь-які труднощі в урок, присутня в кожній людині.

Я навчилася вірити в те, що інші люди (навіть ті, яких люблю сильніше всього) повинні пройти через свої життєві уроки з допомогою власного досвіду і висновків.

Я не несу відповідальність за виправлення ситуації. А відповідала і відповідаю лише за те, як керую своєю власною енергією: несу я добро, любов і тепло навколишнього світу і людям, або ж є причиною хаосу і сію навколо лише страх?

4. Досягнете внутрішньої рівноваги

Мій ключ до внутрішньої рівноваги полягає в постійному зв’язку з моїм серцем моїм духовним «я». Коли я відхиляюсь від курсу, йдучи на звук голосів в моїй голові або відволікаючись на те, що відбувається навколо, я знаю, як можна швидко повернутися в ту саму точку балансу. Найпростіший спосіб зробити це – особлива форма медитації, яку я називаю самогіпнозом.

Цей метод допоміг мені владнати проблеми в багатьох сферах мого життя: здоров’я, яке погіршилося ще в молодому віці, вага, пристрасть до їжі, а також особисте життя. Будь-яка медитація або навіть кілька хвилин глибокого дихання можуть допомогти повернути собі рівновагу.

Чуйність і підвищену чутливість до емоцій не можна так просто подолати, але в моїх силах визначити, як саме вони впливають на мене.

Найбільше мене надихає усвідомлення того факту, що я можу керувати своєю реакцією і поведінкою незалежно від того, наскільки нищівними виглядають мої чи чужі емоції.

Оскільки 90% нашої поведінки диктується звичками (тобто ми робимо щось тільки тому, що робили це вчора), ми можемо, в прямому сенсі слова, перепрограмувати мозок, щоб відповідати на подразники по-іншому.

Я звикла вважати, що в мене є всього два варіанти: реагувати на прояв негативної енергії або ж просто відсторонитися. Але ні один з них не сприяє налагодженню міцних і надійних відносин або набуття особистого щастя.

Тепер же я знаю, що якщо хтось кидає в мене камінь, то назад я можу кинути йому квітку (як одного разу сказав один мудрий духовний наставник), і мені це дуже подобається!

Я ні за що не хотіла б змінити свою небайдужу вдачу, навіть якби могла це зробити. Адже вона допомогла мені зрозуміти людей і відкрити їм серце своє, усвідомити, що всі ми йдемо по життєвому шляху в пошуках співчуття і любові, навіть якщо робимо це не найефективнішим способом.

У будь-Якій бурі є Просвіт, а дар Співчуття и здатність у повній мірі відчуваті емоції є можлівістю пробудіті силу глибокого Всередині себе и сделать Щось велике, здатно зціліті як нас самих, так и людей навколо нас.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Декілька способів подолати емоційне перевантаження