facebook

Пенсіонерам перерахують пенсії заднім числом: кому підвищать виплати і коли

Кому з пенсіонерів зроблять перерахунок пенсій

В Україні, попри військовий стан та активні бойові дії, які тривають уже понад два роки, проводять заплановані підвищення пенсійних виплат. Але є категорія, яка отримає збільшені пенсії заднім числом.

Так, у березні проведено масштабну індексацію пенсій, у квітні – перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та підвищення українцям у віці 65 років за наявності необхідного стажу, у зв’язку із зростанням мінімальної зарплати.

 

Але саме працюючим пенсіонерам виплати перерахують заднім числом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про це йдеться на сайті Пенсійного фонду України. За даними ПФУ, з 1 квітня в Україні заплановано проведення перерахунку пенсій літнім особам, які працюють. Ці особи отримають надбавку за новопридбаний стаж.

Кому з пенсіонерів зроблять перерахунок пенсій з квітня 2024 року

З 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2024 року придбали 24 місяці страхового стажу або відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення або попереднього перерахунку пенсії минуло два роки», – зазначили у ПФУ.

Якщо на 1 березня 2024 року придбано не менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватися з того заробітку, з урахуванням якого обчислена пенсія при її призначенні або попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховуватись у тому числі заробіток, який отримує людина, працюючи після призначення / попереднього перерахунку пенсії.

Важливо відзначити, що показник середньої зарплати (доходу), який було враховано при призначенні/попередньому перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року придбано менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише придбаного страхового стажу.

Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

Чому пенсії працюючим пенсіонерам перерахують лише у червні
Сам перерахунок пенсій був запланований на 1 квітня, але його буде здійснено лише тоді, коли з державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за I квартал 2024 року. Зазвичай, ці звіти надходять до 10 травня.

Тому в ПФУ пояснили, що пенсіонери, які орієнтовно працюють, яким буде здійснено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат і доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня в червні.

Також у ПФУ зазначили, що сума додаткового нарахування за кожен напрацьований рік вище за норму стажу становить 23,61 грн.

Проте розмір підвищення вираховується індивідуально, враховуючи час роботи особи.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Пенсіонерам перерахують пенсії заднім числом: кому підвищать виплати і коли