facebook

Поміняли прізвище – залишилися без пенсії: у ПФУ попередили українок

Не забудьте про це

Пенсійний фонд пропонує своїм клієнтам можливість укласти договір про добровільне внесення страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування. Цей договір або як його ще називають договір приєднання діє до кінця поточного календарного року, тобто до 31 грудня 2024 року. Протягом цього періоду змін до вже укладеного договору не передбачено.

Крім того, врахуйте, що за бажанням внести добровільні внески можна під новим прізвищем, місяці, в які здійснюється оплата, все одно будуть зараховані до вашого трудового стажу, оскільки в договорі, крім прізвища, зазначені й інші реквізити, що дозволяють ідентифікувати особу.

Крім цього, важливо знати, що перевірити нарахування трудового стажу можна в особистому кабінеті застрахованої особи, де ви зможете сформувати виписку за формою ОК-5 та переконатися у правильності нарахувань.

До речі, багато українців зіткнулися з проблемою, коли їхній трудовий стаж, необхідний для отримання пенсії, не було зараховано. Особливо це стосується тих, хто працював у російській федерації після 19 лютого 2014 року. Ця ситуація викликана набранням чинності Законом України №9453 «Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України», ухваленого нещодавно Верховною Радою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відповідно до цього закону певні періоди, такі як служба в силових структурах у державі-агресорі на тимчасово окупованих територіях або робота в незаконних органах влади, не зараховуватимуться до трудового стажу. Це створює серйозні проблеми для громадян України, які опинилися у подібних ситуаціях.

Проте є позитивні моменти. Наприклад, зароблений за кордоном стаж може бути зарахований і допоможе отримати пенсію. Головне, щоб громадянин України, який працював за межами країни, зміг надати документи до Пенсійного фонду України, які б підтверджували його трудову діяльність. Цей стаж додасться до стажу, набраного на батьківщині, що дозволить людині вийти на пенсію у встановлений вік.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Поміняли прізвище – залишилися без пенсії: у ПФУ попередили українок