facebook

У ТЦК розповіли, хто вважається «ухилянтом» від мобілізації та як працює реєстр «Оберіг»

Юридично термін “ухилянт” не використовується в нормативно-правових актах, повідомив офіцер юридичної служби Черкаського ОТЦК Ярослав Скрипаловський Суспільному.

За його словами, якщо військовозобов’язаний не прибув за повісткою до ТЦК, далі проводиться його адміністративне затримання національною поліцією.

Начальник ТЦК повідомляє органи внутрішніх справ про відповідну подію, і цю особу доправляють до ТЦК з метою складання протоколу. Далі виноситься постанова про притягнення до відповідальності.

Що стосується кримінальної відповідальності, якщо людина пройшла ВЛК і визнана придатною до військової служби, але на збірний пункт вона не прибула за бойовою повісткою, тобто ухиляється від військової служби, тим самим вона порушує норми статті 336 Кримінального кодексу.

За словами юриста ГО “Юридична сотня” Інни Сімакіної, з 18 травня, з моменту набрання чинності новим законом, поважними причинами неявки до ТЦК будуть:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

стихійні явища, що завадили військовозобов’язаному вчасно прибути за повісткою до ТЦК;
явища воєнного характеру та їхні наслідки;
хвороба самого громадянина;
смерть близьких родичів.
Всі обставини мають бути підтверджені документально. Про ці обставини військовозобов’язаний має повідомити ТЦК протягом трьох днів з моменту їх виникнення.

Інформація про військовозобов’язаних, резервістів і призовників міститься в реєстрі військовозобов’язаних “Оберіг”. Як він працює розповіла заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко.

Наразі єдиний орган, який вносить дані в “Оберіг” – це ТЦК і СП. Цей реєстр взаємодіє з шістьма іншими реєстрами.

Це реєстр Державної податкової служби, Мін’юсту, Державної реєстрації актів цивільного стану, Державної судової адміністрації, Державної прикордонної служби, Міністерства освіти і науки.

За її словами, планується запустити електронний кабінет військовозобов’язаного на початку червня. Перевірити, чи розшукують вас як “ухильника” можна в реєстрі ТЦК.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У ТЦК розповіли, хто вважається «ухилянтом» від мобілізації та як працює реєстр «Оберіг»