facebook

Чи можна використовувати людські фекалії як добриво? Відповідь вас здивує

Секрети «нічного золота», про які мало хто знає

Ви будете здивовані, але людські фекалії можна використовувати як добриво. Однак, застосовувати їх в чистому вигляді, тобто виливати вміст вигрібної ями одразу в город, категорично не можна. Адже в них можуть міститися хвороботворні патогени і яйця гельмінтів.

Тому з відходів людини роблять компост, який власне і слугуватиме своєрідним добривом.

Компостування людських фекалій допомагає позбутися від хвороботворних бактерій і стає більш зручним у використанні. Запах зникає, і такі фекальні добрива стають гігієнічно безпечними.

Щоб фекальний матеріал продезінфікувався, йому потрібна температура 50°C.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

Такої температури досягти неможливо в чистій масі, тому відходи життєдіяльності людини компостують разом з харчовими.

 

Для цього беруть спеціальний водонепроникний і добре вентильований контейнер, викладають нижній шар з торфу – мінімум 10 см, а потім заповнюють на 2/3 відходами з вигрібної ями, заповнюючи контейнер на 2/3.

Щоб зменшити відсоток вологи, людські відходи змішують з більш сухими матеріалами, а також додають багаті вуглецем компоненти – скошену траву, подрібнені гілки, солому.

Зверху також закривають шаром землі або торфу, щоб не привертати мух та інших комах. Щоб захистити від щурів, зверху натягують сітку. У перший тиждень компост кілька разів перемішують.

Важливо, що ця компостна маса з фекалій повинна знезаражуватися 1,5-2 роки, щоб фекальні добрива можна було безпечно використовувати.

Підживлення саду фекаліями й використання на городі
Компост з фекалій багатий фосфором і калієм. Фекальні добрива можна використовувати при посадці дерев, на клумбах. Важливо при цьому не вносити надмірну кількість компосту.

Для городніх культур, які ми вживаємо у свіжому вигляді – наприклад, салат або моркву – збирати урожай після внесення такого компосту можна тільки через 2 роки.

Наприклад, якщо внесли добрива восени 2024 року, то садити можна у 2026 році. Картоплю, зернові та ягоди можна збирати через сезон.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи можна використовувати людські фекалії як добриво? Відповідь вас здивує