facebook

“Жорстке посилення мобілізації зачепить десятки тисяч чоловіків з нової групи, ці люди втратять відстрочку”: ТЦК і ВЛК

Українці, визнані рішенням ВЛК обмежено придатними до військової служби протягом воєнного стану підлягають мобілізації. Після змін до правил мобілізації, в Україні прибрали статус обмежено придатних із деяких нормативно-правових актів.

Як інформує “НВ”, до вступу в силу нових правил мобілізації з 18 травня 2024 року, ще 26 квітня директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова уточнила, що департамент розробив нові ступені придатності до військової служби, які будуть використовувати лікарі ВЛК.

Мобілізація обмежено придатних чоловіків за законом могла проводитися весь час під час воєнного стану, як і придатних. Не існувало жодного нормативного акту, яки би заборонив мобілізацію чоловіка чи жінки із заключенням ВЛК про обмежену придатність, тому такі є у Силах оборони, і такі військовозобов’язані лишилися поки не призваними.

Навіть з умовами нових правил мобілізації, умови служби для таких людей з хворобами мають відповідати їх стану здоров’я.

Обмежено придатні ― хто отримав статус

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До внесення змін до Наказу МО 402 про Положення про проведення військово-лікарської експертизи в ЗСУ та Закону України Про військовий обов’язок і військову службу, після медичного огляду військовозобов’язаних і військових визначали за станом здоров’я як придатних, непридатних та обмежено придатних до служби. У разі, коли непридатність була під питанням, їх визначали тимчасово непридатними з переоглядом через 6−12 місяців.

Обмежено придатні до військової служби отримували від комісії ВЛК в Постанові уточнення, які були обмеження по стану здоров’я та до яких видів служби придатні/не придатні.

Таке рішення приймали з урахуванням:

військової спеціальності;

займаної посади;

віку;

роботи, що фактично виконується; пристосованості до роботи такого чоловіка;

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, непридатні до служби у:

десантно-штурмових військ;

плавскладі;

морській піхоті;

спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення).

В той же час військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у:

частинах (підрозділах) забезпечення;

ТЦК;

установах, організаціях;

навчальних закладах.

Одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК приймає постанову про придатність до військової служби за військовою спеціальністю.

В Україні з 4 травня 2024 року набули чинності зміни згідно з положеннями Закону № 3621-IX, за якими статус обмеженої придатності виключається із закону Про військовий обов’язок і військову службу, зокрема зі статті 14, яка регулює питання приписки громадян України до призовних дільниць та зі статті 26, у якій визначено підстави для звільнення з військової служби.

Законом, яким вносилися зміни також передбачено, що всі обмежено придатні до служби мають пройти ВЛК повторно, щоб визначити свій ступінь придатності відповідно до нових правил. Це необхідно зробити протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим законом, тобто з 4 травня.

ВЛК приймає такі нові рішення про придатність до служби:

1) придатний;

до військової служби;

до військової служби за контрактом;

до служби у військовому резерві;

для підготовки до участі у МО;

до участі у МО;

до служби (роботи) у національному персоналі;

до служби на підводних човнах, на надводних кораблях, у морській піхоті, Десантно-штурмових військах, спеціальних спорудах, підрозділах спеціального призначення;

2) придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

Такі особи є непридатними до служби у підрозділах спеціального призначення, на підводних човнах, надводних кораблях, у спецспорудах.

3) тимчасово непридатний з переоглядом (6−12 місяців);

4) придатні/непридатні за окремими спеціальностями:

до навчання (служби) за спеціальністю… Постанова приймається щодо осіб, які відбираються для навчання, проходження військової служби за окремими військовими спеціальностями, вказаними у ТДВ);

до служби водолазом на глибині до метрів, водолазом-глибоководником на глибині до метрів, акванавтом на глибині до метрів;

до навчання в навчальній частині за спеціальністю водолаза, водолаза-глибоководника, акванавта;

до роботи з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, ЛВ, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

до підводного водіння танків;до навчання у ВВНЗ;

5) потребує:

відпустки для лікування;

лікування в медичному закладі, переведенні в інший заклад;

тривалого лікування;

протезування;

звільнення від обов’язків на термін тощо;

6) тимчасово непридатний до визначених ВЛК видів служби;

Обмежено придатні ― як проходити ВЛК і хто підлягає мобілізації

ВЛК за направленням комісії можна проходити у самому ТЦК, державних лікарнях, госпіталях та інших державних медичних закладах, де організована робота ВЛК.

Військових на ВЛК може направити або командир частини або лікар після лікування поранення, травми, каліцтва, контузії.

На ВЛК направляють повісткою, врученою після оновлення даних. Для проходження ВЛК військовозобов’язаний надає свою медичну картку та медичні заключення і виписки із лікарень, які має на руках. Перед проходженням ВЛК йому мають зробити аналізи, а до початку проходження ВЛК він надає свіжу флюорографію, не старішу за 1 рік. Чоловікам після 40 років вимірюють внутрішньоочний тиск, роблять аналіз на цукор в крові.

Керівниця медичного напрямку в ГО Юридична сотня адвокатка Христина Ковцун зазначила, що в ТЦК можуть вручати повістку для проходження ВЛК раніше терміну закінчення дії попередньої постанови ВЛК, і в законах ніде не вказані обмеження щодо цього або можливості відмовитися від такої повістки.

Обмежено придатні військовозобов’язані в результаті перепроходження ВЛК можуть бути визнані придатними або непридатними до служби за новими правилами, передбаченими наказом 402.

Відповідно новим підходам та класифікації хвороб, вони можуть бути або визнаними непридатними до служби, або придатними до окремих видів служби ― відповідно до рівня порушення функцій через хворобу, за якою вони були визнані обмежено придатними і критерії щодо якої вказані в Розкладі хвороб та коментарях до нього.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Жорстке посилення мобілізації зачепить десятки тисяч чоловіків з нової групи, ці люди втратять відстрочку”: ТЦК і ВЛК