facebook

Вже в серпні на пенсіонерів чекають серйозні зміни у виплатах, перевірках та наборі стажу

Що відомо

У серпні на пенсіонерів очікують зміни, до чого готуватися
Ще наприкінці червня набрав чинності Закон №3674 від 25.04.24 щодо обчислення стажу для тих, хто працював за кордоном. Про це повідомляється на Ютюб-каналі.

Головне нововведення полягає в тому, що тепер стаж за кордоном зараховуватимуть при призначенні пенсії в Україні, навіть якщо пенсійну угоду з відповідною країною не підписано.

При цьому закордонний стаж зарахують лише тим, кому не вистачатиме загального стажу для виходу на пенсію, визначення права на пенсію в Україні. А от при розрахунку самої пенсії такий стаж не враховуватимуть.

Які для цього потрібні документи, поки що не відомо, тому що на додаток до цього закону ще має бути прийнято додатковий порядок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще з важливого у новому законі – це обов’язок пенсіонерів, які тимчасово проживають за кордоном, щорічно проходити ідентифікацію до 31 грудня, навіть якщо вони не мають статусу ВПО.

Ті, хто має статус ВПО до 24 лютого 2022 року та отримує пенсію через Ощадбанк, тепер мають проходити ідентифікацію кожні півроку. Востаннє вони мали це зробити до 31 березня 2024 року. Тепер для таких людей останній термін – 30 вересня 2024 року.

Варто зазначити, що у Пенсійному фонді зазначили, що якщо фізична ідентифікація для таких осіб проводиться кожні 6 місяців, тобто якщо людина востаннє проходила ідентифікацію в січні 2024 року, то їй негайно потрібно проходити процедуру знову, бо вже підходить термін.

Прийнятий документ визначив, що прожитковий мінімум та мінімальну зарплату у найближчі три роки підвищувати не планують. Тобто можливе заморожування багатьох пенсійних виплат та надбавок до них.

Хоча в декларації передбачено, що пенсії все ж таки індексуватимуть у наступні три роки з 1 березня, як це зазвичай робиться.

Також обіцяють справедливу пенсійну реформу, але в якому вигляді, коли це буде зроблено та чи знайдуть на це гроші, відповіді на ці запитання у документі немає.

На 1 липня розмір середньої пенсії в Україні становить 5 816,62 грн. Порівняно з минулим роком зростання становило 9,5%.

У липні 2023 року середня пенсія становила 5311 грн, тобто середня пенсія зросла приблизно на 505 грн.

Згідно статистиці:

Кількість пенсіонерів в Україні становить 10,264 млн осіб. Тобто за останній рік кількість пенсіонерів зменшилась майже на 290 тисяч, майже третину мільйона пенсіонерів.
Чверть пенсіонерів досі одержують пенсію не вище 3 000 грн.
Понад 62% пенсіонерів, майже дві третини від загальної кількості, продовжують отримувати пенсію до 5000 грн.
12% пенсіонерів одержують пенсію понад 10 000 грн.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вже в серпні на пенсіонерів чекають серйозні зміни у виплатах, перевірках та наборі стажу