facebook

Українці втратили дар мови: у 2025 все залишимося без медичних послуг – у МОЗ попередили

Відомі причини

В українців можуть виникнути проблеми з медобслуговуванням у новому році.
2025 року всі медичні заклади України можуть залишитися без фінансування, а пацієнти – без медичних послуг. Таку заяву зробив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

 

За його словами, керівництво Національної академії медичних наук України (НАМНУ) не хоче виконувати вимоги міжнародних партнерів та ігнорує вимоги нового законодавства. З 1 січня 2025 року всі відомчі медичні установи України мають перейти до єдиного медичного простору. Така бездіяльність може призвести до припинення фінансування інститутів та надання медичних послуг пацієнтам вже у новому році.

Він зазначив, що Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації вже довгий час робить все можливе, аби запобігти проблемі. Для цього залучаються усі національні відомства та закордонні партнери.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Півтора року наш Комітет проводить регулярні наради, щоб допомогти інститутам НАМНУ вчасно перейти в єдиний медичний простір. Ми залучили до цього процесу МОЗ та НСЗУ, попросили наших партнерів USAID та Deloitte підготувати юридичний аналіз особливостей входження установ Національної академії медичних наук до ПМГ ( гарантій, – ред. ), ухвалили закон, який продовжує до кінця року спрощений період реорганізації установ. Однак керівництво НАМНУ зриває цей процес”, – повідомляє Радуцький.

Він уточнив, що цього разу члени президії академії проігнорували засідання Комітету та взагалі “пішли під час війни у ​​відпустку”.

 

Радуцький застерігає, що на проведення реорганізації інститутів залишається дуже мало часу. Вже з наступного року всі медичні установи країни фінансуватимуться виключно через ПМГ. І якщо керівництво НАМНУ не розпочне перехід інститутів до єдиного медичного простору, українці матимуть проблеми з медпослугами.

“Виникне загроза зупинення фінансування установ, десятки тисяч пацієнтів, серед яких поранено військовослужбовців, залишаться без високоспеціалізованої медичної допомоги”, – попереджає Радуцький.

Щоб уникнути катастрофічних наслідків і не допустити цієї ситуації, Комітет ВР з питань здоров’я нації направив звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, оскільки саме уряд затверджує реорганізацію інститутів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці втратили дар мови: у 2025 все залишимося без медичних послуг – у МОЗ попередили