facebook

Явні ознаки, що людина доживає останні дні: запам’ятайте це

Явні ознаки, що людина доживає останні дні: запам’ятайте це


Мармуровість і липкість шкіри, часте дихання, а також порушення реакції з постійним бажанням спати – все це може свідчити про наближення смерті, розповіли «Газеті.Ru» лікарі.

Вони пояснили, що дані симптоми входять в список, яким користуються медики при обстеженні вмираючого. Проте існують хвороби серця, мозку, легенів і судин, що спричиняють раптову смерть – її спрогнозувати неможливо.

Лікар-реаніматолог, член Федерації анестезіологів-реаніматологів Артем Луговий розповів «Газеті.Ru», які ознаки вказують на наближення смерті людини. За словами експерта, в першу чергу при «прикроватном варіанті» обстеження хворого необхідно звернути увагу на такий симптом, як рівень свідомості. «Якщо людина перестає відповідати на питання, реагує лише на больові подразнення або тільки якщо його сильно розштовхати, а потім все одно швидко засинає, то це дуже погана ознака», – зазначив медик.

Він підкреслив, що пацієнт повинен спонтанно відкривати очі – якщо він робить це тільки при «тормошінні», то така ознака, безумовно, свідчить про наступаючу смерть. «Крім того, задишка. Нормальна частота дихання – від 14 до 18 вдихів і видихів на хвилину. Якщо частота дихання більше 22-х на хвилину, це також негативна ознака», – повідомив Луговий. По погляду на тіло людини можна також визначити результат його мук.
«Якщо колір шкіри змінюється – пацієнт посинів або посірів – це ознака несприятливого результату. Поява мармуровості на шкірі – в цей момент вона стає схожа на мармур – також свідчить про порушення мікроциркуляції і насичення крові киснем », – зазначив медик.

За його словами, в список небезпечних ознак входять «холодний піт, липкий шкірний покрив, а також посиніння губ і кінчиків пальців». Цими критеріями користуються і лікарі під час обстеження пацієнта, зазначив Луговий. Лікар-кардіолог Анатолій Трифонов зазначив, що крім перерахованих вище ознак при захворюваннях серцево-судинної групи пацієнт, навпаки, може почервоніти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Явні ознаки, що людина доживає останні дні: запам’ятайте це