facebook

“Ухилянти налякані новим видом покарань, названо розмір штрафу за цей вчинок під час мобілізації”: ТЦК та повістки

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація чоловіків від 18 до 60 років. Однією з важливих частин мобілізаційного процесу є військово-лікарська комісія, яку військовозобов’язані мають проходити раз на рік. Саме стільки діє довідка щодо придатності до служби в лавах ЗСУ.

Як інформує “VSN”, що загрожує за ігнорування вимоги, чи потрібно чоловікам самостійно йти до ТЦК СП і проходити ВЛК та кого можуть оштрафувати на 17 тисяч гривень, розповіла адвокатка Марина Бекало.

Хто і коли має проходити ВЛК

За чинними нормами профільного законодавства, в період дії правового режиму воєнного стану строк дії довідки ВЛК з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік.

Водночас нормами не передбачений обов’язок військовозобов’язаних і резервістів самостійно з’являтися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) для проходження ВЛК після спливання строку дії її висновку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Військовозобов’язаний не буде автоматично вважатися порушником або “ухилянтом”, адже ТЦК та СП, які відповідальні, зокрема, за ведення військового обліку, мають викликати військовозобов’язаних повісткою для проходження ВЛК”, — розповіла Марина Бекало.

Який штраф за непроходження ВЛК

Адвокатка нагадала, що Постановою Кабінету міністрів України № 560 від 16 травня 2024 року затверджені види повісток залежно від мети, за якою особа викликається до ТЦК та СП, а саме:

для взяття на військовий облік;

для проходження ВЛК;

для уточнення облікових даних;

для призову на військову службу (на відправлення до навчальної частини, тренувального центру).

Отже, повістка в такому разі має містити відомості про те, що метою виклику до ТЦК та СП є проходження ВЛК.

“У разі нез’явлення за повісткою для проходження ВЛК без поважних причин військовозобов’язаний нестиме адміністративну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 17 тисяч гривень”, — зазначила Марина Бекало.

За її словами, якщо під час перевірки представниками ТЦК та СП в публічному місці або на блокпості військово-облікового документу та звіряння з відомостями, що містяться в електронному реєстрі “Оберіг”, виявиться, що строк дії висновку ВЛК вже скінчився, то в такому разі це буде підставою для вручення повістки військовозобов’язаному до ТЦК та СП для проходження ВЛК.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Ухилянти налякані новим видом покарань, названо розмір штрафу за цей вчинок під час мобілізації”: ТЦК та повістки