facebook

Мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік: тепер дитину можуть забрати із сім’ї

У Чернівецькій області у селі Глиниця мама у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина. Хлопчик вважається гіперактивним, і щоб дитина не втекла з дому, поки жінка пішла в аптеку, вона вирішила, що краще син посидить на ланцюзі. Тепер дитину можуть передати до патронатної родини. Однак у селі думки розділилися, і далеко не всі вважають за правильне, що дитину треба забирати від рідних.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Боялася, щоб не втік

У селі Глиниця Мамаївської ОТГ Чернівецької області 34-річна мама посадила на ланцюг у дворі 11-річного сина, щоб він не втік, поки вона пішла в аптеку по ліки. Однак це помітив хтось з односельців і повідомив до сільради. Тоді на подвір’я до жінки прийшла ціла комісія – начальник служби у справах дітей Мамаївської ОТГ, соціальний працівник, поліцейський, староста округу.

Як з’ясувалося, це багатодітна родина, мама сама виховує шістьох дітей. Старшій дочці 14 років, п’ятьом хлопцям від 3 до 11 років. Приблизно півтора року тому в сім’ї сталося горе – голова сім’ї, який працював кочегаром у місцевій школі, раптово помер.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як розповіла начальниця служби у справах дітей Мамаївської ОТГ Наталія Ліска, сім’я ніколи не перебувала на обліку.

“Мама сама виховує дітей. Старша донька живе з бабусею та дідусем, а п’ятеро хлопців – з мамою. Бабуся і дідусь наскільки можуть допомагають жінці. Але, на жаль, у них серйозні проблеми зі здоров’ям: у дідуся цукровий діабет, бабуся має онкологічне захворювання. Але вони в міру можливостей приходять і доглядають дітей”, – каже Ліска.

Того дня, 12 серпня, мамі потрібно було терміново сходити в аптеку по ліки для дідуся.

“11-річний син гіперактивний. Мама сама каже, що не встигне відвернутися, як він уже кудись біжить. І щоб він не втік з двору, вона вирішила, що можна посадити його на ланцюг, прикувала за ногу і пішла. Але ж це не метод, хоч би як складно було”, – пояснює начальниця служби у справах дітей.

Забрали сина та відкрили провадження

Цей випадок здивував і освітян Глиницької школи, де навчається 11-річний хлопчик. Там розводять руками і кажуть, що сім’я ніколи не вважалася неблагополучною. А хлопчик дуже здібний і має просто феноменальну пам’ять.

“Це нормальна родина. Хоч і багатодітна, але дитина завжди була охайно одягнена, завжди всі підручники, зошити в неї були з собою. Так, він у нас вважається гіперактивним. Діагноз йому ніхто не ставив, але він навчався в нас під педагогічним патронатом. Так, у нього дуже хороша пам’ять, я сказала б феноменальна. І добрі здібності до навчання”, – сказала OBOZ.UA завуч школи Наталія Флорескул.

Що трапилося за літо в сім’ї, чому мама так вчинила, там пояснити не можуть.

Комісія того дня вилучила дитину з сім’ї і поки помістила до лікарні. Потім має бути суд, і, за словами Наталії Ліски, можливо, дитину передадуть до патронатної родини.

“Звичайно, мати переживає. Як тільки хлопчика відправили до лікарні, вони з бабусею поїхали туди, повезли йому їжу, плачуть. Але що ж робити? У нас є патронатна сім’я, хороша, там мама – колишня директорка дитячого садка, сама психолог. Виховує чотирьох дітей”, – каже Ліска.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мати у дворі посадила на ланцюг 11-річного сина, щоб не втік: тепер дитину можуть забрати із сім’ї