facebook

Україна відмовиться від гривні та перейде на євро? Чи змінюватимуть гроші в країні через ЄС

Імовірне членство України у Євросоюзі (ЄС) не призведе до негайної заміни гривні на євро. Адже для того, щоб мати можливість керувати своїм бюджетом, доходами та видатками, країні потрібно мати власну валюту.

Про це розповів фінансовий аналітик Андрій Шевчишин, передає 24 Канал. Він зазначив: “це триватиме щонайменш 10-15 років”.

При цьому експерт наголосив: єврозона має дуже жорсткі правила емісійної політики та інших аспектів. Відповідно, для України буде важливо мати незалежність – принаймні на початку.

“Я вважаю, що зараз така ситуація, в якій Україна буде впроваджувати власну валютну політику. Це особливо важливо для відновлення, стимулювання експорту та імпорту, формування власної індустріальної, промислової, аграрної політики. І це дуже важливо мати свою валюту для того, щоб регулювати експортно-імпортні потоки та формувати якусь протекційну політику”, – пояснив Шевчишин.

Не всі країни ЄС використовують євро

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зі свого боку, економіст Ярослав Жаліло нагадав: чимала кількість країн-сусідів України (наприклад, Польща, Чехія Угорщина) досі не перейшли на євро. Що, за його словами, пов’язане з тим, що вони бажають мати суверенність у монетарній політиці, “а це можливо лише, якщо є власна грошова одиниця”.

“Плюс є різні перехідні періоди. Тобто, скажімо так, для України більш важливою є наявність таких перехідних періодів, тому ми не говоримо про те, що набуття членства дорівнюватиме введенню євро”, – зазначив він.

Ба більше, йдеться в матеріалі, поки Україна навіть не декларувала планів відмови від власної валюти на користь євро. Навіть у разі вступу до ЄС.

Чому в Україні заговорили про перехід України на євро

Раніше ж аналітики “Мінфіну” зазначали: попри наміри Нацбанку відв’язати гривню від долара і почати рахувати її курс по євро, переходу на євровалюту не планується. Причому ні в найближчому, ні у віддаленому майбутньому. Адже, серед іншого, таким чином, Україна втратить можливість самостійно проводити відсоткову політику. Крім того, відмова від гривні унеможливить здійснення незалежної курсової політики.

Також, зазначається, поки що немає єдиної думки про те, наскільки такий крок є ефективним для країн з нестійкою демократією та нерозвиненими ринками. До яких належать і Україна.

“Кризи [в таких країнах] часто мають внутрішню політичну природу. А стандартним методом абсорбції валютних і фінансових шоків, викликаних кризою, є саме девальвація національної валюти, чого не можна робити після входження в зону євро”, – пояснюють автори матеріалу.

 

Разом з тим, наголошується, можливості зміни обмінного курсу національної валюти мають допомагати українській економці адаптуватися до шоків та зміни фаз бізнес-циклу. І якщо гривня може виконувати це завдання, “реагуючи на зміни у балансі попиту та пропозиції на валютному ринку”, то:

курс євро, стверджується, часто змінюється не в тому напрямі, який відповідає ситуації в українській економіці;
“це може призвести до накопичення макроекономічних дисбалансів, а також генерувати кризові явища та стримувати економічне зростання”.

“Перехід України на євро точно не на часі. Україна має зберігати можливість своєї монетарної політики задля забезпечення нормального функціонування економіки. У принципі, у нашій країні значна частина ВВП перерозподіляється через витрати бюджету, і, відповідно, власна грошова одиниця допомагає легше створювати механізми швидкого грошового обігу”, – констатується в матеріалі.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас попри те, що найближчим часом гривня буде під девальваційним пресингом, до кінця 2024 року в Україні не очікується різких змін курсу долара. Річ у тім, що після принципової угоди з кредиторами про реструктуризацію держборгу примара дефолту зникла, а загалом Україна зберігає широку фінансову підтримку партнерів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Україна відмовиться від гривні та перейде на євро? Чи змінюватимуть гроші в країні через ЄС