facebook

Декілька правил, які допоможуть нам приймати правильні рішення

Прийняти рішення – завжди досить складне завдання.

Прийняти рішення – завжди досить складне завдання. Однак є певні правила, які допоможуть вам у цьому.

10 правил, що дозволяють прийняти максимально правильне рішення:

Ви повинні оцінити свій стан

Коли мова заходить про прийняття рішення, дуже важливо переконатися, що ви перебуваєте в правильному настрої. Це означає, що ви повинні відкласти прийняття рішення, якщо в даний момент на вас щось впливає. Зрозуміло, деякі речі будуть вимагати негайного втручання, але, якщо у вас є можливість почекати, поки ви не будете в стабільному настрої, вам варто відкласти це.

Щоб оволодіти мистецтвом прийняття правильних рішень, вам потрібно навчитися не відволікатися від процесу і концентруватися тільки на ньому. Якщо ж ви втомилися, то це не найкращий час, щоб щось вирішувати.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Не поспішайте

В очікуванні є більший сенс, ніж просто відстрочити час прийняття рішення. Цей час необхідний, щоб у вас була можливість все обдумати. Зважити всі “за” і “проти”, перш ніж зробити якийсь вибір. Якщо ви будете поспішати, то ви позбавите себе можливості все продумати і розглянути можливий результат від ваших дій.

Проаналізуйте минулі рішення

Ви можете багато чому навчитися завдяки минулому досвіду. Не забувайте про свої попередні рішення, коли вам доведеться зробити вибір, який вплине на ваше майбутнє. Кожен раз, коли ви отримуєте якийсь результат, з нього можна винести урок. Згодом, коли ви зіткнетеся з ситуацією, ви зможете більш точно прорахувати можливі наслідки.

Звичайно, прийняти рішення, змиритися з наслідками і забути про це набагато простіше, але тоді ви можете повторити помилки, яких могли б уникнути, зробивши якісь висновки. Завжди думайте про свій вибір, який ви зробили. Що ви дізналися з цього? Як можете використовувати цей урок у майбутніх рішеннях?

Постарайтеся виключити негативні почуття

Рішення притягують до себе зміни. Саме цього найбільше і бояться. Це може заблокувати вашу свідомість для розумних суджень. Може бути, вам просто дуже страшно поміняти свою кар’єру або переїхати в інше місто. І з-за страху ви намагаєтеся не замислюватися над цим серйозно.

Щоб приймати правильні рішення, потрібно володіти здатністю блокувати негативні емоції. Вони тільки стримують вас. Якщо ви дозволите страху контролювати себе, то ніколи не спробуєте що-небудь нове, ніколи не вийдете за межі своєї зони комфорту. Блокувати негатив – це не значить уникати можливих негативних наслідків від ваших рішень. Це означає тільки те, що ви не повинні дозволити страху стримувати вас.

Не ігноруйте “тривожні дзвіночки”

Деякі рішення апріорі складні. Наприклад, покупка нової нерухомості. В процесі можуть виникнути якісь проблеми з документами. Будь-яке важливе рішення пов’язане з ризиком, що щось піде не так, але ви не повинні дозволяти цьому перешкоджати вам.

Проте іноді, коли ви приймаєте рішення, у вас виникає відчуття, що щось не так. Наприклад, якщо ви бачите щось підозріле в договорі купівлі-продажу, то обов’язково перевірте. Знайдіть причину вашого занепокоєння.

Отримайте максимум інформації

Коли ви приймаєте рішення, ви повинні переконатися, що ви володієте всією інформацією про ситуацію, що склалася. Прийняти рішення “наосліп” – не найбільш вдала ідея. Тому зберіть якомога більше інформації. Задавайте питання і обов’язково переконайтеся у всьому особисто. Після ви зможете прийняти об’єктивне рішення.

Розгляньте ризики і вигоди

Остаточне рішення може принести не тільки користь, але і негативні наслідки. Ви повинні врахувати як ризики, так і вигоди. Подумайте, чим ви ризикуєте, приймаючи рішення, і що в кінцевому підсумку виграєте. Правильний вибір дозволить вам отримати винагороду, що перевищує ризики.

Уявіть інформацію в письмовому або графічному вигляді

Вам варто записувати свої думки. Коли перед вами стоїть серйозний вибір, може бути складно організувати всю інформацію, тому рекомендується викласти це все на папері. Складайте діаграми, списки, замітки і все інше, що вам потрібно для координування процесу прийняття рішення.

Дотримуйтесь своєї інтуїції

Іноді нами може опанувати страх і інші емоції і повести нас за собою, але ви повинні прислухатися до своєї інтуїції. Якщо ви відчуваєте, що ви повинні або навпаки не повинні зробити, то варто послухати свій внутрішній голос. Звичайно, не потрібно дотримуватися кожної своєї примхи, але враховуйте всі свої почуття, які ви відчуваєте. Спробуйте розібратися, чому у вас виникають такі сильні почуття щодо прийнятого рішення.

Не бійтеся просити допомоги

Не думайте, що ви повинні робити все самостійно. Коли ви перебуваєте в ситуації, що від вас вимагається рішення, відповідальність буде лежати на вас. Але це не означає, що ви не можете запитати поради у інших людей. Дуже легко відчути тиск від турбот, що навалилися. Це може вплинути на вашу об’єктивність. Тому іноді варто звернутися до того, хто зможе подивитися на проблему свіжим поглядом. Точка зору ще однієї людини допоможе вам знайти різницю між продуманим рішенням та імпульсивним.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Декілька правил, які допоможуть нам приймати правильні рішення