facebook

Як поліпшити сон і завжди бути бадьорим

Здається абсолютно нерозв’язним питання – як виспатися. Але ми все ж спробуємо знайти відповідь та дати вам поради.

Насичений подіями та стресами день, неправильне харчування, гаджети, до котрих так і тягнеться рука – усе це може заважати добре виспатися вночі.

Темна маска. На думку гінеколога-ендокринолога Наталії Сіліної, жіночому організму необхідна повна темрява, щоб по-справжньому відпочити і відновитися. Тому обов’язково купіть зручну маску для сну і навчіться спати в ній.

Окуляри, що захищають від блакитного світіння. Гормон сну мелатонін виробляється на заході, але холодне блакитне світло від екрану телефону, дисплея лептопа чи телевізора знищують його дію, подаючи в мозок сигнал “у світі ще стільки цікавого – не треба спати”. Тут можна було б порадити не брати телефон в спальню або не дивитися серіал перед сном, але хто ж буде слідувати цій пораді? Тому спробуйте купити окуляри з лінзами-фільтрами від блакитного світла.

Нічні налаштування смартфона. В кожному телефоні є нічний режим, який дозволяє мозку злегка відпочити. Наприклад, білий текст на чорному тлі вже позбавляє організм від стресу.

“Ні” снодійним. Випити снодійне і перетворитися на Сплячу красуню тільки звучить заманливо, а насправді лікарі рекомендують відмовитися від самовільної “виписки” собі ліків і погоджувати прийом спеціальних препаратів з фахівцем. Мінус снодійних в тому, що вони виключають фазу REM-сну, а ми ж знаємо, як вона важлива для мозку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таблетки мелатоніну. При зміні часових поясів або за призначенням лікаря при серйозних порушеннях гормональної секреції можна приймати всередину мелатонін. Його дія починається через 60-120 хвилин. Цей препарат також є потужним антиоксидантом.

Уникати кофеїну після 14:00. Кофеїн виводиться з організму лише за 8 годин, тож якщо по обіді ви дозволили собі зайву філіжанку кави, увечері це може заважати вам заснути або зробити сон поверхневим. Тому порада – не зловживайте напоями, які містять кофеїн.

Не перегріватися. Комусь здається, що загорнувшись у теплу, затишну ковдру, ми краще розслабляємося, але насправді саме надмірне тепло може заважати заснути. Прохолодна постіль сприяє зниженню температури тіла, а це є сигналом організмові виробляти мелатонін.

Нюхати лаванду. Аромат лаванди вповільнює серцевий ритм та знижує кров’яний тиск і має в цілому заспокійливий ефект. Кілька крапель ефірної олії можна нанести на наволочку або ж додати до води під час прийняття ванни перед сном.

Спати на правильному матраці. Матрац має бути ретельно підібраний в залежності від того, чи є в вас проблеми зі спиною, чи зручніше вам буде на твердому або м’якому. Під час вибору матрацу в магазині бажано провести 15-хвилинний тест, полежати на животі та на спині. Змінювати матраци треба кожні 8 років.

Не захоплюватися алкоголем. Учені з’ясували, що вечірня чарчина дійсно помагає заснути швидше та глибше, проте спричиняє порушення циклу сну в другій половині ночі. Також алкоголь може викликати затримки дихання, що змушує людину прокидатися.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як поліпшити сон і завжди бути бадьорим