facebook

Дають по 15 140 грн і все: після цього виплату пенсії припиняють

Українцям розповіли, яку допомогу можуть отримати родичі після смерті близької людини

Стало відомо, яку допомогу можна отримати після смерті родича
Українці можуть отримати допомогу після смерті близької людини. Про це розповідає видання «На пенсії».

Втрата близької людини завжди обертається великим стресом для її сім’ї. Найчастіше родичі прибувають у такому шоці, що не розуміють, що робити далі і яку вони можуть отримати допомогу. В Україні є закони, які дають можливість родичам померлих отримати допомогу на поховання. Умови отримання та розмір допомоги залежать від “статусу” померлого.

За законами України, якщо вмирає пенсіонер, його родичі отримують допомогу на похорон у розмірі двох його пенсій. І на цьому все – далі виплати закінчуються, виплата пенсій припиняється.

У разі смерті військового пенсіонера його родичі отримують його пенсію за 3 місяці. Але при цьому сума не повинна перевищувати 5-кратний розмір прожиткового мінімуму. На сьогодні прожитковий мінімум становить 3028 грн. Це означає, що родичі померлого військового пенсіонера отримають на організацію похорону 15140 грн і ні копійки більше, навіть попри розмір його пенсії за життя. Більше того, якщо поховання здійснено коштом держави, то родичі не отримають і зовсім допомоги на похорон.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Право на отримання такої допомоги мають члени сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті,
непрацездатні особи, які не проживали з пенсіонером, але перебували на його утриманні.

Для оформлення допомоги на похорон пенсіонера потрібно звернутися до Пенсійного фонду з паспортом, заявою про виплату допомоги, свідоцтвом про смерть, витягу з Державного реєстру актів громадянського стану громадян про смерть. Допомога виплачується майже відразу, тобто не пізніше, ніж наступного дня після подання заяви.

Для оформлення недоотриманої пенсії пенсіонера у зв’язку з його смертю слід звернутись до ПФУ протягом 6 місяців від дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім’ї, які претендують на цю виплату, виплата розподіляється між ними рівними частинами.

А якщо хтось вчасно не подав заяви на виплату, то ця виплата входить до складу спадщини.

Документи: свідоцтво про смерть, документ, що підтверджує родинні стосунки, документ, що засвідчує особу заявника, документ, що засвідчує, що непрацездатні родичі перебували на утриманні пенсіонера або спільно проживали.

Якщо вмирає українець, який не є пенсіонером, то отримати допомогу на його похорон родичі можуть лише у тому випадку, якщо його застрахували. Також можна попросити допомогу за місцем роботи померлого або звернутися за допомогою до свого роботодавця.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Дають по 15 140 грн і все: після цього виплату пенсії припиняють