facebook

В Україні запровадять трирічну профільну середню освіту: репетитори будуть не потрібні

Учні в Україні вчитимуться на рік довше: Лісовий назвав причину

З 2027 року в Україні запровадять трирічну профільну середню освіту.
Так, учні вчитимуться 12 років у школі замість 11.
Учні зможуть обирати профілі відповідно до зацікавлень, а з 9 класу перейти в академічний ліцей або професійний коледж.
Міністр освіти Оксен Лісовий зазначив, що метою реформи є краща підготовка учнів до університету, а також анонсував майбутні зміни у сфері вищої освіти, включно зі скороченням бакалаврату.

З 2027 року Міносвіти України запровадить трирічну профільну середню освіту. Тобто учні вчитимуться у школі вже не 11, а 12 років.

З 2025 року МОН запустить відповідний пілотний проєкт. Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий під час обговорення цієї реформи розповів, чому потрібні такі зміни, передає Освіта 24.

Чому учні в Україні вчитимуться 12 років
Посадовець зазначив, що реформу змоделювали так, щоб учні після закінчення школи приходили краще підготовленими до університету.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами міністра, учні зможуть обирати профілі відповідно до зацікавлень. Також після 9 класу зможуть йти вчитися у професійний коледж і швидше здобути нову професію.

Лісовий уточнив, що з 2027 року учням у 9 класі треба буде ухвалити усвідомлене рішення: перейти навчатися в академічний ліцей або в професійний коледж – відповідно до своїх інтересів та здібностей.

Також міністр коротко анонсував і зміни у сфері вищої освіти.

Ми зараз працюємо з нашою командою директорату вищої освіти й за деякими напрямками передбачаємо скорочення бакалаврату. Ми окремо анонсуємо, коли прийдемо до цього рішення.

Теперішня ситуація в Україні змушує шукати альтернативні способи навчання. Такі як дистанційна ліцензована школа “Оптіма”, яка забезпечує якісний і безперервний навчальний процес навіть при форс-мажорних обставинах.

Що відомо про реформу профільної середньої освіти
З 2027 року в Україні запровадять трирічну профільну середню освіту.
Зміни відбудуться щодо 10 – 12 класів.
Заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків розповів Освіті 24, що у 2027 році учні, які підуть у 10 клас, матимуть новий тип закладів освіти: академічні ліцеї або професійні коледжі.
У цих закладах вони здобуватимуть освіту за новими стандартами.
Старша профільна школа матиме профіль – це окремо визначені навчальні програми, які матимуть ядро, базовий компонент і поглиблене вивчення окремих предметів, а також – певну кількість годин на вибір, коли учень взагалі зможе вибирати сам ті предмети, які він хоче вивчати.
Так, з’явиться додатковий рік. Це – 10 клас, адаптаційний рік.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні запровадять трирічну профільну середню освіту: репетитори будуть не потрібні