facebook

Медитація допоможе подолати стрес і тривожність

Постійне практикування медитації принесе вам наступні фундаментальні позитивні зміни.

У сучасному світі, що швидко розвивається, люди змушені жити у шаленому темпі, менше спати, і на себе практично не залишається часу. Фактично, 42 відсотки дорослих повідомили, що їхній рівень стресу збільшився за останні п’ять років. З’являється все більше досліджень, які пов’язують рівень стресу з фізичними захворюваннями. Недостатній сон досяг рівня епідемії громадського здоров’я.

Не дивно, що все більше і більше людей намагаються знайти способи полегшити щоденний стрес. Незважаючи на те, що уважність і медитація існували протягом тисячоліть, вони лише нещодавно набули широкої популярності. Було опубліковано кілька досліджень, що знайшли взаємозв’язок медитації і зниження стресу, навіть зменшення рівня гормону стресу – кортизолу. Медитація сьогодні є частиною терапії багатьох ліцензованих психологів. Медитацію використовують у комплексі лікування для полегшенням медичних проблем від синдрому роздратованого кишківника і до хвороб серця.

То що ж таке медитація? Що саме робить її як такою магічною панацеєю?

Залежно від того, кого ви запитуєте і який тип медитації вони практикують, ви, ймовірно, отримаєте різні відповіді на ці питання. Загальний тип медитації, що називається “зосередженість уваги”, включає в себе комфортне перебування у тиші і концентрація уваги на диханні як способі поєднання з теперішнім моментом.

Постійне практикування медитації принесе вам наступні фундаментальні позитивні зміни:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

1. Ви навчитеся виділяти час і простір для практики, це буде певний час, щоб сісти, сповільнитися і нічого не робити. Навчіться дозволяти собі нудьгувати! З часом ви навіть плануватимете це як захід у своєму робочому календарі.

2. Ви навчитеся не оцінювати все підряд. Всі думки стають рівними в медитації. Незалежно від того, який зміст, коли під час сеансу медитації виникає думка, ви просто приймаєте її і повертаєтеся до свого дихання.

3. Ви краще вивчите свій розум. Під час медитації одні і ті самі думки можуть з’являтися знову і знову. Це як один плейлист на повторі. І ось тоді ви почнете усвідомлювати, які саме думки і проблеми непокоять вас більш за все.

4. Ви краще вивчите своє тіло. Коли ви просто сидите протягом певного проміжку часу, не відволікаючись, ви починаєте помічати, як відчуваєте себе у своєму тілі. Зрештою, це ще одна річ (поряд з нашим диханням), яка завжди з нами, навіть якщо ми намагаємось його ігнорувати!

5. Ваш розум стане яснішим. Часто, коли ви медитуєте, ви починаєте відчувати себе більш зосередженим на своєму тілі та розумі: це як коли ви струснули баночку бруду та води, а бруд осідає на дні і залишає чисту воду у верхній частині. Чим більше ми розуміємо про себе і про те, як працює наш розум, тим яснішим є наше мислення.

6. Ви припините виконувати дії на автопілоті. Ви навчитеся усвідомлювати і проживати кожен момент свого життя активно. Ви не будете відключатися від подій. Вам не потрібно буде вагатися, щоб згадати, чи замкнули ви двері у квартирі або що ви їли на сніданок.

7. Ви навчитеся розмежовувати простір між виникаючими емоціями та вашою автоматичною реакцією на них. У медитації ви помічаєте свої думки і повертаюсь до дихання, проганяючи думки. Отже, коли емоції виникають у повсякденному житті, у вас буде більша здатність помітити емоції і те, що вони для вас роблять, перш ніж запустити автоматичну реакцію. Наприклад, коли хтось зрізає вас на автостраді – перше бажання зробити щось прикре у відповідь, але через певний час ви розумієте, що це зовсім не вирішення ситуації.

9. Ви навчитеся насолоджуватися їжею. Серйозно. Всі люблять їжу, але є певні часи, коли ваш розум на іншій планеті, і ви їсте не помічаючи навіть смаку. Знайомо? А потрібно налаштувати свої почуття і зуміти насолоджуватися тим, що відбувається прямо зараз, якраз саме в цей момент.

Загалом, регулярно медитації матимуть величезний вплив на ваше життя. Це допоможе вам ставитися до вашого стресу та емоцій з більшою обізнаністю та співчуттям. Ви оволодієте великим мистецтвом – почуватись більше вдома в ваших думках і вашому тілі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Медитація допоможе подолати стрес і тривожність