facebook

Поради психологів: як побороти в собі ревнощі

«Ревнує, значить кохає». Ця приказка переслідує нас не один десяток років. Проте часом із-за ревнощів руйнуються навіть найміцніші стосунки. Ревнощі не можна вважати ознакою кохання, це патологія, з якою потрібно боротися.

Ревнощі – одна з головних причин багатьох сімейних конфліктів. Крім цього, ревнощі приносять і психологічні проблеми: стреси, депресії. Як побороти ревнощі? І чому вони виникають іноді без видимої на те причини, і ви починаєте ревнувати свою половинку навіть до стовпа?

Причини виникнення ревнощів

Ревнощі – одна з головних причин сімейних негараздів і навіть розлучень. Причому ревнощі з’являється у відповідь на цілком необразливі явища. Наприклад, деякі починають ревнувати половинку до попереднього партнера, що абсолютно безглуздо. По-перше, до минулого ревнувати безглуздо, а по-друге, хіба у вас не було нікого до того, як ви зустрілися?

Ще одна причина – невпевненість у собі, занижена самооцінка, ці чинники не дають людині подолати свої ревнощі. Якщо ви ревнуєте тільки тому, що боїтеся втратити партнера, і він знайде когось краще вас, то терміново потрібно стати впевненіше в собі.

Якими можуть бути ще причини ревнощів?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Де ховається ця некерована пристрасть, в якихось тайниках душі? Одні твердять, що головною причиною ревнощів є невпевненість у собі, інші пояснюють ревнощі спадковістю, часто це почуття передається дитині від одного з батьків.

Якщо вірити в психологічні причини ревнощів – то ревнощами ми намагаємося полюбити себе і стати більш впевненими в своїх перевагах. Генетичну схильність допоможе подолати вдалий вибір партнера, слід шукати спокійного і порядного супутника або супутницю життя.

Причиною загострення ревнощів може стати зрада колишнього партнера. Після зради довіряти новій людині важко. В даному випадку найкращий лікар – час.

Як побороти ревнощі і недовіру

Деякі пари дуже страждають від руйнівного почуття ревнощів коханого або коханої. Почуття ревнощів серйозно псує стосунки між людьми, оскільки постійні сумніви в щирості і вірності партнера можуть в кінцевому підсумку стати причиною загибелі відносин. Саме тому дуже важливим для будь-яких відносин моментом є боротьба з муками ревнощів. Проблема полягає в тому, що відповідь на питання «як побороти ревнощі?» знають далеко не всі.

Головне, що потрібно враховувати у боротьбі з ревнощами – це те, що нормальна самооцінка є ключем до вирішення даної проблеми. Незважаючи на те, що самооцінка закладається у людини ще в ранньому дитинстві, бувають випадки, які різко знижують її.

Для того щоб відновити колишній рівень самооцінки, необхідно пам’ятати про те, що люди – істоти недосконалі, отже, постійно лаяти себе за те, що ви є людиною просто нерозумно. Не рекомендується також порівнювати себе з іншими людьми, особливо, якщо у цих людей є явне перевага перед вами.

Також слід ретельно стежити за своєю зовнішністю. Для цих цілей відмінно підходять заняття в спортзалі, оскільки красиве і пружне тіло має відмінний вплив на самооцінку людини. Крім цього, також рекомендується змінити гардероб і сходити в салон краси або просто в перукарню.

Психологи крім цього рекомендують розібратися у своїх емоціях, і перш за все, зрозуміти, чому ви ревнуєте свого чоловіка або молоду людину. Важливо визначитись з тим, які ситуації роблять на вас позитивний вплив, а які негативний. Намагайтесь контролювати свої емоції, особливо ті, які, на вашу думку, є негативними, і виводити їх на нейтральний рівень.

Щоб побороти ревнощі, обов’язково поговоріть про це зі своєю коханою людиною і розкажіть про свої переживання. При цьому вкрай важливо стримуватися і відмовитися від звинувачень і розмови на підвищених тонах. Відверта розмова у багатьох випадках може вилікувати вашу пару від ревнощів.

У тих випадках, коли ревнощі навіть після відвертої розмови вас не залишили, від цих думок можна просто відволіктися. Для цих випадків відмінно підходять заняття улюбленою справою, і головне завжди думайте про хороше, і постійно згадуйте теплі моменти, які були у ваших стосунках.

В крайньому випадку, коли нічого не допомагає, можна звернутися за допомогою до фахівців, які можуть повністю позбавити вас від ревнощів.

Як позбутися ревнощів

Почуття ревнощів знайоме майже кожній людині. Навіть якщо Ви особисто ніколи не ревнували, то, напевно, ревнували Вас. За іронією долі або тонким задумом природи в парах дуже часто підбираються партнери з протилежними поглядами на проблему ревнощів, один, як правило, на диво спокійний і впевнений у своїх «чарах», а другий, навпаки, – ревнивий до безумства в прямому сенсі цього слова.

Взаємовідносини в таких союзах пристрасні і емоційні, але недовговічні. Щоб добавити жару у вогонь кохання, що гріха таїти, деякі спеціально намагаються змусити своїх улюблених ревнувати, а потім болісно шукають відповідь на питання.

Якщо ревнуєте Ви, то спробуйте побороти ревнощі так: контролюйте свої емоції, підніміть свою самооцінку і, нарешті, поговоріть про свої страхи з партнером. Якщо ревнують Вас, то в цьому випадку все набагато складніше. Знайти протиотруту від хворобливої фантазії ревнивців неможливо.

Як вже було сказано, потрібно підвищувати свою самооцінку. Але не заважає ще і поговорити з партнером. Перед розмовою розслабтеся і заспокойтеся. Сформулюйте причину, з якої ви почали ревнувати, свої побоювання, і чим ваша половинка може вам у цій ситуації допомогти. Напевно партнер змінить свою поведінку, щоб відновити вашу довіру. Попросіть його не порівнювати вас з іншими, частіше говорити приємні слова, компліменти.

Окремо варто сказати про те, коли ревнощі виникають не на порожньому місці. Можливо, була зрада, або партнер звертає надмірно багато уваги на інших жінок? Якщо вам не подобається увага до інших, прямо скажіть про це партнерові.

Деякі чоловіки так поводяться, не маючи нічого в увазі – просто дивляться на красиву дівчину, але думка про зраду і не миготить. Тоді просто попросіть його не реагувати так при вас – якщо ви йому потрібні, він це зрозуміє. Ну а якщо ви не можете подолати ревнощі – тоді варто продовжувати такі відносини? Адже немає гарантії, що таке не повториться, а своїми нескінченними ревнощами ви просто доведете себе до психозу.

Обов’язково боріться зі своїми ревнощами, які є найпоширенішою причиною сімейних скандалів. Не отруюйте життя ні собі, ні партнерові!

Як боротися з ревнощами

Якщо ваш партнер ревнивий, це може бути навіть небезпечно для життя. Все залежить від ступеня ревнощів і його реакції на них. Якщо у вас трапляються скандали, а то й застосування сили на грунті ревнощів, і партнер не в силах побороти свою ревність, то вам краще розлучитися.

Якщо ж рівень ревнощів терпимий, залишається тільки не давати приводу для ревнощів. Прикро, коли вас звинувачують у тому, чого Ви не робили навіть у думках. Але подумайте гарненько. Чи не стали бурхливі ревнощі реакцією на Вашу необдуману розповідь про свої минулі подвиги або про те, як на вас реагують чоловіки в офісі?

Не обговорюйте з ревнивим обранцем особисті проблеми в сім’ях знайомих і подвиги своїх подруг, так як Ви точно потрапите до списку цих «вільних дівчат». Логіка партнера проста: скажи з ким ти дружиш, і я скажу, хто ти.

Як побороти ревнощі? Ця хвороба практично невиліковна. Якщо відносини зайшли в глухий кут, не соромтеся звернутися за допомогою до професійного психолога. Грамотні поради допоможуть пом’якшити чергове «загострення» ревнощів.

Також не варто показувати ревнивому партнеру, що Ви залежні від нього в матеріальному або моральному плані, так як ревнощі часом приймають хворобливі різновиди і можуть спровокувати несподівані вчинки.

Однак в житті з ревнивцем все ж настає момент, коли можна розслабитися. Це момент стабілізації особистих відносин, як правило, він слідує після 7 років спільного життя. Пройшовши з Вами пліч-о-пліч кілька складних життєвих етапів, ревнивий обранець, нарешті, починає вірити Вам і собі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Поради психологів: як побороти в собі ревнощі