facebook

Вірус папіломи людини збільшує ризик появи раку шийки матки

Для своєчасного виявлення передракових захворювань варто регулярно робити скринінг тести та здавати аналізи.

У молодих жінок, якщо вони є носіями ВПЛ типів 16 або 18, високий ризик передракових захворювань навіть при нормальних показниках інших скринінг-тестів, як показує опубліковане в Cancer дослідження.

Дослідження було проведено Каролінським інститутом (Karolinska Institutet) у Швеції, спільно з Люблінським університетом (University of Ljubljana), Словенія, Науковим інститутом громадського здоров’я (Scientific Institute of Public Health), Бельгія.

Чотири з п’яти жінок фертильного віку заражаються ВПЛ протягом життя. У 5% жінок інфекція переходить в хронічну форму і може викликати передракові захворювання і рак шийки матки. На ВПЛ типів 16 і 18 доводиться близько 70% всіх випадків раку шийки матки і більшість передракових захворювань високого ступеня злоякісності. Є ще кілька інших типів ВПЛ, здатних викликати передракові захворювання і рак шийки матки.

Для своєчасного виявлення передракових захворювань у Швеції жінки у віці від 23 до 64 років проходять скринінг за допомогою ендоцервикальних мазків. Потім (при відхиленні від норми) зразок перевіряється на ВПЛ. Згідно з новими правилами, скринінг з 32 років відразу повинен проходити у формі тесту на ВПЛ, і якщо його результат позитивний, береться зразок клітин. При нормальних результатах проводиться скринінг через 3-7 років, а у разі відхилення від норми – гінекологічне обстеження.

Дослідники вивчали ризик раку шийки матки у пацієнтів з нормальними результатами мазка – більш 9 000 аналізів жінок від 20 до 60 років, в рамках шведської програми скринінгу з 2005 по 2007 рік. Протягом періоду спостереження (до 2014 року) майже у 100 з них розвинулися передракові захворювання або, в деяких випадках, рак шийки матки. Зразки їх клітин потім тестували на ВПЛ і порівнювали індивідуально із зразками від здорових жінок. Вчені виявили, що у жінок старше 30 років, носіїв ВПЛ високого онкогенного ризику (незалежно від типу), ризик розвитку передракових захворювань або раку був у 8 разів вищий, ніж у жінок з негативними результатами ВПЛ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Нормальні клітинні тести не гарантують, що у жінки не з’являться передракові зміни, які можуть призвести до раку шийки матки. Тому ми повинні частіше стежити за жінками з позитивними результатами ВПЛ», – каже Соня Андерссон (Sonia Andersson), професор гінекології на кафедрі жіночого та дитячого здоров’я Каролінського інституту.

Жінки до 30 років з позитивним тестом на ВПЛ 16 і 18 типів мали набагато більш високий ризик розвитку передракових захворювань або раку шийки матки.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вірус папіломи людини збільшує ризик появи раку шийки матки