facebook

Дієві поради: як очистити плиту за допомогою домашніх засобів

Є різні способи очищення плити від жиру та інших забруднень. Але якщо вчасно протирати плями, то не буде необхідності в «генеральному прибиранні», а газова плита зможе радувати око, виблискуючи чистотою.

Газова плита вимагає чищення після кожного приготування їжі. Але не завжди це виходить, адже зазвичай вона використовується протягом всього дня.

Очищення плити

Із застарілими забрудненнями потім важко впоратися. Навіть при ретельному догляді можуть з’явитися непривабливі темні плями або подряпини. Але не варто користуватися на кухні шкідливою побутовою хімією. Краще дізнатися, як почистити газову плиту за допомогою домашніх засобів.

Послідовність дій

Проводячи чищення плити, слід дотримуватися певної послідовності в роботі: перш за все, треба відключити прилад від газо або електропостачання; знявши грати, можна відразу замочити їх в теплому мильному розчині; знімаються також конфорки і ручки, якщо це можливо, їх буде легше почистити від бруду окремо; помити поверхню плити ганчіркою, яка видалить з неї дрібне сміття та частину свіжих плям.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Рекомендації при очищенні плити

Очищаючи варильну поверхню плити, слід пам’ятати про деякі правила:

  • не можна користуватися абразивними миючими засобами, так як вони можуть пошкодити емаль, після цього вона буде роз’їдати ще швидше;
  • соду для чищення обов’язково треба розбавляти у воді;
  • можна використовувати і металеві губки, і скребки;
  • якщо плита має покриття з нержавіючої сталі, краще мийте її після кожного готування – тоді на ній не залишаться плями;
  • для металевої поверхні також не підходять жорсткі засоби та агресивні рідини – їй потрібен дбайливий догляд;
  • поверхню із склокераміки після чищення добре протерти розчином нашатирю, щоб на ній не залишалося розводів.

Вирішуючи, чим можна відмити газову плиту, варто скористатися цими порадами.

Як чистити покриття

Після підготовчих дій можна приступати до основної роботи.

  1. Варильна поверхня легко очищається сумішшю оцту і соди. Для цього потрібно зволожити покриття розведеною оцтовою кислотою, насипати поверх неї соду, почекати кілька хвилин, поки закінчиться інтенсивна реакція. М’якою губкою потерти поверхню, потім промити її водою і висушити.
  2. У двох склянках води треба розчинити мило (половину чайної ложки) і додати стільки ж харчової соди; суміш краще використовувати в гарячому вигляді. Нанести її на покриття і залишити на нетривалий час. Протерти губкою, потім вимити, потім витерти насухо.
  3. Чудовими очисними властивостями володіє суміш порошку гірчиці і соди. Заливши водою, її треба нанести на поверхню плити. Хвилин через 15-20 можна протерти ганчіркою, промити і висушити. Цю ж суміш можна застосувати як засіб для ручок. Таку суміш для чищення газової плити можна зберігати в закритому посуді і користуватися по мірі необхідності.
  4. Можна на ніч залити плиту розчином кухонної солі. Береться столова ложка на дві склянки води. За цей час сіль розм’якшить жир, а вранці треба тільки протерти плиту мокрою ганчіркою.
  5. Відмінно справляється з плямами на плиті нашатирний спирт. Змочивши в ньому м’яку губку, потрібно обробити забруднені місця, а через деякий час протерти їх вологою ганчіркою і потім сухою. При роботі з нашатирем треба дотримуватися техніки безпеки, так як він легко випаровується, а пари аміаку володіють різким запахом і можуть обпалити носоглотку. Чистка газової плити повинна проводитись при відкритих вікнах і відсутність дітей і тварин в приміщенні
  6. Якщо на плиті залишилися пригорілі плями від молока, їх можна швидко прибрати за допомогою активованого вугілля, яке володіє прекрасними абсорбуючими властивостями. Посипавши пляму потовченими таблетками, треба залити всю масу водою. Через пів години хвилин пляма розмокне. Далі потрібно вимити поверхню без зайвих зусиль.
  7. Кавова гуща має ефективне застосування в якості засобу для плити. Треба просто нанести її на забруднену поверхню, злегка втираючи м’якою ганчіркою, а через дві-три хвилини змити. Панель буде виблискувати, як нова.

Очищення духовки

Найкраще протирати духовку після кожного використання. Але якщо є давні забруднення, то для чищення можна застосувати наступний засіб: нагріти воду, розчинити в ній стружки господарського мила, протерти рідиною духовку зсередини. Далі налийте в деко або інший термостійкий посуд приготовлену рідину, помістіть в духовку і розігрівайте протягом півгодини. За цей час жир розтопиться, і достатньо буде промити духовку теплою мильною водою.

Якщо вона не сильно забруднена жиром, її можна відмити розчином соди, оцтової або лимонної кислоти. Зволоживши стінки духовки і нанісши на них суміш і залишити приблизно на 30 хвилин. За цей час жир розчиниться, і можна буде промити стінки теплою чистою водою.

Ще одним дієвим і доступним засобом є суміш солі і соди з водою в рівних співвідношеннях. На внутрішні стінки духової шафи треба нанести склад і залишити на ніч. Вранці можна промити духовку водою і протерти насухо.

Як очистити газову духовку від запаху гару?

Тут допоможе звичайна кухонна сіль. Потрібно насипати товстий шар солі на деко. Помістити його в духовку і розігрівати її приблизно 15-20 хвилин. Сіль вбере запах, а потім духовку треба промити теплою водою.

Чистка рукояток

Ручки газової плити часто бувають фігурними, з важкодоступними елементами, які забруднюються. Зручно, якщо вони розбірні. У цьому випадку їх можна зняти і потримати в одному з домашніх засобів для чищення. Вони швидко відмокають і легко відмиваються. Якщо є давні забруднення, деталі можна відмити, прокип’ятивши у слабкому розчині оцтової кислоти, а потім прополоскати чистою водою і висушити.

У випадку з незнімними ручками доведеться застосовувати підручні засоби: зубну щітку, ватяні палички, зубочистки. З їх допомогою можна прочистити деталі содою або сумішшю соди і оцтової кислоти, а через деякий час промити це місце чистою водою. Всі ці прості склади завжди знайдуться під рукою і допоможуть почистити газову плиту в домашніх умовах.

Чистка конфорок

Для ефективного очищення конфорок від жиру також підійдуть домашні засоби. Можна вимочити їх у гарячому мильному розчині, а потім промити губкою. Важкодоступні місця краще почистити ватною паличкою або зубочисткою. Промивши їх потім чистою водою, потрібно протерти насухо.

Конфорки можна почистити ще одним способом – залити їх водою і оцтовою кислотою (у рівних частинах), почекати хвилин п’ять. Потім треба їх добре промити і висушити.

Чистка решітки

Спосіб очищення залежить від матеріалу, з якого виготовлена сітка: покриття з емаллю не боїться води і кислот, досить жорсткого ворсу; чавунні – довговічні і міцні, але при чищенні також краще не захоплюватися агресивними засобами; решітки, виготовлені з сталі, можна чистити дрібнозернистими абразивами і агресивними засобами.

Рекомендації при чищенні решітки

  • Суха чавунна решітка найкраще очищається при прожарюванні над вогнем. Коли шматки нагару почнуть обсипатися, можна почистити її металевою губкою. Слід пам’ятати, що розігріту чавунну решітку не можна мити.
  • Решітки, покриті емаллю або виготовлені з нержавіючої сталі, слід замочити в гарячому мильному розчині з додаванням оцту, соди і гірчиці і залишити в ньому на кілька годин. За цей час решітка розмокне, і її можна буде очистити залізною щіткою.
  • Одним із способів очищення є гарний народний засіб – суха гірчиця. Натріть нею решітку і залиште на деякий час. Потім промийте її теплою водою.
  • Можна для чищення решітки використовувати нагрітий пісок або пісок з господарським милом.
  • Якщо жир на решітці накопичувався протягом багатьох років, то її треба замочити на ніч в гарячому мильному розчині, додавши в нього нашатирний спирт або оцтову кислоту. За ніч жирові відкладення розтопляться, і решітку можна очистити металевою щіткою або губкою.
  • у воді або мильних розчинах не можна замочувати чавунні решітки – під дією води знижується їх міцність, можлива поява тріщин;
  • сильний вплив на решітки будь-якого типу металевих щіток може призвести до їх пошкодження;
  • не можна опускати гарячі решітки в холодну воду – від різниці температур можуть з’явитися тріщини;

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Дієві поради: як очистити плиту за допомогою домашніх засобів