facebook

Самотність: що насправді слід розуміти під цим словом?

“Вміти виносити самотність і отримувати від неї задоволення – великий дар”. Жартував Джордж Бернард Шоу.

Самотність – це необхідний стан для творчої людини!

Мені подобається “самотність”!

Мені “самотність” просто необхідна!!!

Тільки, точніше, цей стан буття слід називати усамітнення, існуванням соло або мінімізацією зовнішніх впливів факторів навколишнього середовища.

Безліч різноманітних людей навколо, які безперервно відволікають тебе від твоїх думок, справ, нав’язливо звертаються до тебе з тими чи іншими пропозиціями, відволікають від виконання твоїх планів і реалізації цілей…

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Звичайно і безсумнівно, що спілкування з іншими людьми дуже важливе, необхідне, неминуче, значиме і потрібне на певних етапах розвитку людини в певних ситуаціях життя і за необхідності. Виховання. Навчання. Робота. Служба. Борг. Посадити дерево, побудувати будинок, народити дитину, Але…

Слово “самотність” зазвичай трактується як щось погане, погане для людини, зумовлене відсутністю поруч людей у вашому особистому житті, які проживають у вашій квартирі або поруч з вами і впливають на вас позитивно або негативно.

Іноді в поняття “самотність” вкладається зміст, що відображає ступінь участі або неучасті інших людей у реалізації ваших життєвих устремлінь.

Людина може реалізувати більшість своїх потреб і сама. Хіба ця людина “самотня”? У нього всередині цілий світ знань. Космос буття!

Людина, наприклад, проживає у своїй квартирі одна. При цьому у неї є сім’я в особі батьків, сестер, братів, дітей, колишніх дружин, друзів, приятелів, колег по роботі… У неї є “друзі” в соціальних мережах… У різних точках Землі. Вона працює у великому колективі і з нею щоденно вітаються близько 100 осіб. У неї є безліч цікавих інтересів, на реалізацію яких бракує часу. Це хіба “самотня” людина?

Навіть на пенсії? Або творчій відпустці Звичайно ні!

Людина сильно помиляється, якщо вважає, що вона дійсно “на самоті” досягла всього того, чого досягла. Це або завищена зарозумілість, або недолік розуму. Людина стає чимось і кимось, досягає певних результатів тільки в системі якоїсь спільноти, соціуму. Починаючи з сім’ї і продовжуючи життя: дитячий садок, школа, інститут, робота, сім’я, друзі, суспільні обов’язки… Людині практично неможливо бути “самотній” в сучасному суспільстві. Якщо, звичайно вона не оселиться далеко в тайзі або на безлюдному острові. Самотність – це не відсутність у місці свого проживання інших людей (в лікарні і у в’язниці таких багато). Цей стан людини можна назвати відокремленим способом життя. Самотність, у своїй негативній іпостасі, – це швидше внутрішнє відчуття, оцінка людиною якості власного життя.

Самотність зазвичай трактується як почуття дискомфорту життя в стані соло. Виражається, зазвичай, у відчутті не цікавості і нудності власного життя. Людина несила залишатися наодинці з собою, одна. Людина вважає, що причиною цієї нудності є недолік когось поруч. Людина помиляється!

Причину слід шукати в собі.

Люди думають і громадська думка це підтримує, що нехороше відчуття і самопочуття обумовлене саме відсутністю поруч з нею іншої (інших) людей. Людині здається, що наявність поруч інших людей обов’язково змінить її неприємне самопочуття на краще. Вона називає це своє комфортне відчуття «самотністю», маючи на увазі буквальну відсутність когось поруч з нею. Людина вірить, сподівається, що хтось може скрасити її сумне унікальне життя, додасть їй інтерес і сенс. Але це омана. Людина шукає способи і засоби для подолання свого дискомфорту, який вона пов’язує з відсутністю поруч когось, за допомогою переходу в стан “не самотності”, за допомогою контактів, утворення постійного зв’язку з кимось або тимчасових відносин з іншими людьми, постійним спілкуванням з кимось (якщо немає відповідної людини, заводить собаку або кішку).

Існувати значить бути сприйнятим, як говорив сенсуаліст Берклі! Робота є робота. Борг є борг. Обов’язки перед суспільством слід виконувати в необхідній мірі. Але не більше! Вісім годин роботи для суспільства в день. Все. Віддамо свій борг для колективу. Досить.

Але стан самоти просто необхідний для творчості для мислення людини. “У безперервній самоті розум стає все гостріше. Для того, щоб думати і винаходити не потрібна велика лабораторія. Ідеї народжуються в умовах відсутності впливу на розум зовнішніх умов. Секрет винахідливості в самоті.

В самоті народжуються ідеї.” Писав Нікола Тесла.

Можна також згадати ідеї Декарта з його “Cogito, ergo sum” (Мислю, отже існую). Погодьтеся, в натовпі людині набагато важче самостійно мислити, ніж на самоті…

Самотність в повсякденному поданні вважається таким поганим станом, який створює у людини тужливе, неприємне самопочуття і залишатися наодинці з самою собою тому здається погано, нудно, не цікаво, нудно. А якщо людині цілком нормально бути одній? Якщо їй не хочеться безперервно чути не викликані ним і не регульовані ним звуки і запахи, які виходять від інших людей? Якщо для людини стан самоти і є “нормально”.

Люди, які знаходяться поруч, завжди створюють обмеження волі. Комусь цей компанійський стан “нормально”. Ну і нехай живуть собі на здоров’я в “зграї” або “стаді”. А кому не подобається нав’язувана суспільством поведінка, комусь хочеться щось робити зовсім не за “правилами”, у когось є свій обраний ним спосіб життя! І зовсім не проти інших людей. Просто людині так хочеться. Не на шкоду іншим.

Без “самотності” процес творчості дуже проблематичний. Хоча і можливий. Творчість – це завжди одинична, індивідуальна, особистісна дія конкретної людини. Не буває “колективної творчості”. Це ілюзія. Це обман. Так звана “колективна творчість” – це всього лише умови для обміну інформацією між людьми. Думка проходить тільки до окремої конкретної людини. А не до натовпу.

“Натовп”, в розумних кількостях і тимчасових інтервалах, іноді навіть дуже важливий і потрібний для творчого процесу. Як живильне середовище. Без спілкування з іншими людьми нові думки людини формуються, розвиваються гірше. Буває. Але при надлишку “спілкування” з публікою, нові думки просто не виникають, задавлюються загальним зовнішнім фоном. Виникає шум. Як завжди і в усьому головне – дотримання міри! Міри між колективністю і індивідуальністю.

Всі видатні мислителі людства прагнули усамітнитися. Чому? Це називалося “відлюдькуватістю” або “дивиною”. В самоті людина краще “чує” нові знання і найімовірніше відбувається те, що називається словом “просвітлення”. Згадаймо хоча б Пушкіна. Не будь цього усамітнення Пушкіна, ми б не дізналися його геніальних творів. 1830-й рік – це найбільш продуктивна творча пора в житті А. С. Пушкіна. Самітництво в маєтку Велике Болдіно через оголошений холерний карантин. За цей час Пушкіним завершена робота над “Євгенієм Онєгіним”, циклами “Повісті Бєлкіна” і “Маленькі трагедії”, написана поема “Будиночок в Коломні” і близько 30 ліричних віршів.

Негативні ефекти самотності породжуються тільки особистими якостями людини, обмеженістю і порожнечею її душі. В цій порожнечі поселяється споживче “его”, яке штовхає людину до прагнення, придбання і спілкування. Від нудьги…

Я зовсім не закликаю до обов’язкової “самотності” для всіх. Я хочу лише зазначити те, щоб люди не керувалися нав’язаними їм штампами і кліше в своїй поведінці і не прагнули підігнати своє життя під горезвісну думку більшості, яка щось вважає “правильним”, а решта-ні.

В якості синоніму поняття “самотність” останнім часом, для пом’якшення негативного дискурсу, що міститься в цьому слові, використовується поняття “соло”.

Моноіснування

Будь-який нормальний чоловік, який реалізував те, що закладено в нього генетично, інстинктами для збереження і продовження виду, самодостатній сам по собі. Як і будь-який об’єкт цього світу. У всьому є все! І в кожному є це.

“Більшість з нас чинить опір власній порожнечі до такої міри, що судорожно чіпляється за будь-які стосунки з іншими. Ми говоримо один одному: “Допоможи мені заповнити мою порожнечу!”

Якщо це вдається, ми називаємо це справжньою любов’ю; якщо не виходить, вимагаємо розлучення. Інакше кажучи, ми використовуємо інших, щоб заповнити власну порожнечу, але це призводить лише до розчарування.

Чому? Тому що кожен з нас повинен зустрітися зі своєю порожнечею і визнати її справжню цінність. Тікаючи від своєї порожнечі і чекаючи, що інші заповнять її, ми постійно зазнаємо невдачі, так як порожнеча є нашою справжньою природою”. Стверджував у книзі “Дао хаосу” Волінскі Стефен.

“Щоб бути наодинці з самим собою, ви повинні померти для минулого; коли ви одні, зовсім одні, коли ви не належите ні сім’ї, ні нації, ні культурі, ні певному континенту, у вас виникає почуття буття поза всіх. Людина, яка повністю одна, наодинці сама з собою, володіє в цьому сенсі первозданною чистотою, і ця чистота звільняє її розум від печалі.” “Свобода від відомого” Джідду Крішнамурті

“Я зрозумів: самотність краще друзів,

Щоб не бачити добра або зла у людей,

Щоб строго в своїй душі розібратися, –

Лише потім для людей бути між суворих суддів.”

Вважав Омар Хайям.

“Вміти виносити самотність і отримувати від неї задоволення – великий дар”. Жартував Джордж Бернард Шоу.

“Самотність – це стан, коли ти хворий собою, втомився від себе, сам собі набрид, і ти хочеш кудись піти і забутися в комусь іншому. Самодостатність – це коли тебе проймає чудове тремтіння від твоєї суті. Ти щасливий бути самим собою. Тобі нікуди не треба йти. “Потрібно” зникає. Ти самодостатній. Але тепер, нове з’являється в твоїй сутності. Ти так наповнений, що вже не вміщуєш все це. Тобі треба поділитися, тобі потрібно це віддати. І хто б не прийняв цей подарунок, ти відчуєш вдячність за те, що він його прийняв.” Говорив Ошо (“Що таке самотність”).

“Як приємно лежати нерухомо на дивані і усвідомлювати, що ти один у кімнаті! Справжнє щастя неможливе без самотності.” Ділився з нами своїми почуттями Антон Павлович Чехов.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Самотність: що насправді слід розуміти під цим словом?