facebook

Як правильно бігати взимку: поради для здорової пробіжки

Важливу роль в зимових прогулянок відіграє одяг.

Багато людей, які починають займатися спортом і здійснюють регулярні пробіжки на свіжому повітрі, кидають своє заняття при настанні перших холодів. Але зима не привід, щоб відмовлятися від бігу. А щоб заняття спортом було в задоволення і приносило користь, необхідно до нього правильно підготуватися. Важливу роль в зимових прогулянок відіграє одяг.

Наступні шість порад допоможуть вам підібрати спорядження, щоб залишатися в теплі і сухості.

Одяг

Основне правило для зимових тренувань: багатошаровість. Ви захочете одягнути на себе два-три шари одягу, залежно від того, наскільки холодно, а також від вашого рівня адаптації до холоду. Мериносова вовна відмінно підходить для холодної погоди. Мериносова вовна зберігає тепло, не пахне під час важких тренувань і вбирає вологу краще, ніж синтетичні матеріали, що дуже важливо для зимових прогулянок. Уникайте бавовни, яка стає вологою і не висихає швидко.

Аксесуари

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шапка і рукавички є обов’язковими для зимових тренувань. Ваші руки холонуть набагато швидше, оскільки ваш кровообіг погіршується, а тіло працює більше. Знайдіть дійсно теплі рукавички, щоб не витрачати дорогоцінну енергію, намагаючись зігріти руки протягом всього тренування. Зимова шапка буде доречна в дуже холодну погоду, але якщо вона не дуже холодна. Вам може стати сильно жарко в шапці, в цьому випадку ви її просто протримаєте у руках до кінця тренування. Пов’язка для бігу також допомагає зігрівати вуха без особливої додаткової ізоляції.

Взуття

Ваші звичайні кросівки повинні добре підходити для більшості пробіжок в холодну погоду, якщо місцевість не занадто волога або слизька. Однак, якщо вулиці мокрі від заморозків і відлиг, шукайте водостійку взуття.

Вода

Не забувайте пити багато води. Можливо, важко згадати про воду, коли ви зайняті і не відчуваєте, що потієте. Тим не менш, все ще потрібна додаткова вода, щоб замінити те, що ви втрачаєте під час вправ, навіть під час сильних морозів.

Захищайте свою шкіру

Наносьте сонцезахисний крем. Сонце також сильно шкодить шкірі в зимові дні, особливо за рахунок відображаючого ефекту. Простий вазелін також знадобиться взимку. Це простий бар’єр перед холодним чи вітряним бігом.

Розминка

Якщо ви вирішили, що холод вам не стане на заваді, щоб займатись улюбленою справою – бігом, тоді, перш за все, потрібно пам’ятати про розминку.

Перед тим, як вийти на пробіжку, треба добре розігріти м’язи. Робити розминку потрібно в приміщенні. Вона сприятиме покращенню циркуляції крові в тілі та підготує м’язи до бігу. Але пам’ятайте – це мають бути легкі вправи, після виконання яких ви одразу вийдете на пробіжку.

Як дихати під час бігу

Якщо ви вийшли на пробіжку взимку, оберіть нормальний темп бігу для себе. Через те, що повітря холодне, дихати буде важко, тому рекомендується робити вдих одночасно через ніс і рот, торкаючись язиком піднебіння. Таким чином, холодне повітря буде входити не щільним потоком.

Використовуйте здоровий глузд

Іноді просто занадто холодно, щоб тренуватися на свіжому повітрі. Щоб уникнути обмороження, уникайте тренувань при негативних температурах – особливо -15 градусів або менше. У цьому випадку, бігова доріжка або тренажерний зал буде достатньо.

Нарешті, якщо ви страждаєте від астми, у вас поганий кровообіг або проблеми з серцем, ви можете піддатися підвищеному ризику ускладнень від вправ в холодну погоду. Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж відправитися на спортивну прогулянку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як правильно бігати взимку: поради для здорової пробіжки