facebook

Образливі слова: як навчитися не реагувати на них і вміти себе захистити?

Якщо ми не дозволяємо образливим словам досягти мети і заволодіти нашим серцем, тоді вони не зможуть поранити ні нас, ні наших близьких.

Зіпсувати настрій дуже просто. Зазвичай це відбувається в моменти, коли ми найменш захищені.

Образливі слова не просто засмучують нас – вони позбавляють нас мотивації до заняття улюбленою справою, натхнення, бажання зробити щось приємне собі або іншим. Ми перетворюємося в злу буку, скривджену на весь світ. А як же не ображатися, коли нас ображають?

Насправді – можна. Щоб не злітати з рейок, нам потрібен захист від образливих слів, і знаходиться він у нас в голові. Потрібно просто навчитися відбиватися від них правильними думками і реакціями, що грають роль щита.

Як захиститися від образливих слів? Наведені методи допоможуть вам нівелювати ефект від словесних уколів

Не приймайте образливі висловлювання на свій рахунок. Подумайте про те, що ця людина може бути просто невиправним хамом або зовсім психічно неврівноваженою. Існує ціла категорія персонажів, яким фізично необхідно сказати якусь гидоту, викликати хвилю негативних емоцій. Їм все одно, кому грубити – і навіть привід не завжди потрібен. Або ж подивіться на це так – вона поспішає, бо в лікарні помирає близька людина або горить будинок, а тут всі ці повільні люди плутаються під ногами, вона у розпачі, її все дратує… Може, в подібній ситуації і ми вели б себе не краще? Загалом, поміркувавши про мотиви такої поведінки нашого образника, ми прийдемо до висновку, що нашої вини в цьому немає – а від цієї думки образа стає не такою образливою (вибачте за тавтологію).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Скажіть прямо, що вам неприємно. Часто люди дозволяють собі образливі висловлювання, тому що не усвідомлюють, що це зачіпає оточуючих. Подивіться в очі опоненту і запитайте: «Ви точно хотіли сказати саме це?» Якщо людина починає виправдовуватися, значить, дійсно хотіла сказати одне, а «ляпнув» інше. Можна також зауважити: «Ви розумієте, що це дуже прикро?» Такі фрази допомагають співрозмовникам стежити за язиком.

Віджартуйтеся. Серйозний пласт образливих слів підготували для нас домашні та колеги. Вони «хочуть як краще», тому постійно тикають нас носом у найнеприємніші недоліки або огріхи. Родичі сподіваються, що тим самим допомагають нам удосконалюватись, тому їм навряд чи вдасться довести, що результат виходить зворотний. Сперечатися і ображатися – марно, це лише розпалює атмосферу. Парируйте зауваження жартом.

Зробіть вигляд, що це взагалі вас не стосується або просто не реагуйте. Коли папараці задають зіркам неприємні запитання, ті мовчки проходять повз або говорять: «Без коментарів!» Дійсно, бувають такі дурні або навіть зовсім абсурдні висловлювання, на які і відповісти-то нічого. Почнеш виправдовуватися – ще гірше буде, почнеш обурюватися – звинуватять в нестриманості і скандальності. Тому на маячні заяви на вашу адресу деколи краще просто промовчати. І пам’ятайте правило номер один – якщо хтось на вас зазіхає, це не означає, що ви в цьому винні. Може, у людини в голові вавка.

Проаналізуйте фразу повністю, шукайте справжні мотиви. Дружина каже чоловікові: «Ти рідко буваєш вдома, ми нікуди не ходимо… Може, давай розлучимося, і ти одружишся на роботі?» Стандартна реакція – виправдовуватися або «наїжджати» на дружину: я геть для сім’ї стараюся, а ти дома сидиш, утриманка! Але який справжній посил в цьому повідомленні? Може, краще запитати: «Тобі не вистачає моєї уваги? Ти хочеш кудись сходити разом?» Адже розмова, власне, почалася саме для того, щоб відвоювати частинку чоловіка у роботи – а фраза про розлучення з’явилася просто з жалю. Може, вам кажуть образливі слова, тому що ви самі образили людину, навіть не помітивши цього?

Відбийте бажання розпускати язика. Це стосується в першу чергу друзів і родичів, які постійно поруч з нами і мають огидну звичку ганьбити близьких при сторонніх, дорікати на людях, робити ганебні зауваження. Попередьте цю людину: «Коли ти будеш таке говорити, я буду сміятися дурним сміхом (надягати на голову пакет, танцювати кан-кан), щоб тобі стало так само соромно за мене, як мені за тебе». І виконуйте. Після кількох сеансів «терапії» пацієнт буде думати перед тим, як сказати щось образливе. Захист від образливих слів криється в першу чергу в нашому сприйнятті. Якщо ми не дозволяємо їм досягти мети і заволодіти нашим серцем, якщо ми не реагуємо так, як від нас цього очікують, якщо ми шукаємо в образливих словах симптоми проблем, а не привід покричати – тоді вони не зможуть поранити ні нас, ні наших близьких.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Образливі слова: як навчитися не реагувати на них і вміти себе захистити?