facebook

Нові правила вивезення сміття: в українців з’явиться можливість заощадити.

Сортувати відходи – тепер обов’язок кожного, це зазначено в законі

З 1 травня вступили в силу нові Правила надання послуг з поводження з побутовими відходами, затверджені постановою Кабміну №318 від 27 березня 2019 року.

Якщо раніше послуга називалася “вивезення побутових відходів”, то тепер у всіх офіційних документах назва замінено на “звернення з побутовими відходами”. Така зміна формулювання пов’язане зі спробою змінити ситуацію з побутовими відходами, в яких Україна вже буквально потопає.

Відповідно до закону України “Про відходи”, в поняття “поводження з відходами” вкладається не просто їх вивезення на полігон, а “дії, спрямовані на попередження утворення відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, обробка, переробка, утилізація, видалення, знешкодження та захоронення”. Відповідно, якщо раніше від “сміттярів”, які обслуговують житлові будинки, потрібно тільки звільнити прибудинкову територію від накопичених відходів, то тепер передбачається залучати до обслуговування будинків компанії, які зможуть забезпечити також утилізацію чи переробку.

Нова редакція Закону про житлово-комунальні послуги, який введений в дію з 1 травня 2019 року, говорить, що “послуги з поводження з твердими побутовими відходами – це послуги з вивезених, переробки та захоронення побутових відходів”. Закон також зобов’язує компанії, які хочуть брати участь в конкурсах на надання послуг з поводження з побутовими відходами, підкріплювати свої можливості договорами з компаніями, які займаються переробкою та/або захороненням побутових відходів (ст. 35-1).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При цьому під ча конкурсів на надання послуг з поводження з побутовими відходами місцева влада повинна “віддавати перевагу тим пропозиціям, які передбачають більший ступінь переробки або утилізації побутових відходів”. Це пряма вимога закону “Про відходи”.

Сортувати сміття – тепер обов’язок кожного
Однак нова редакція Закону про житлово-комунальні послуги накладає додаткові зобов’язання не тільки на компанії з вивезення сміття, а й на споживачів їх послуг, тобто на всіх українців.

Якщо раніше законодавство розглядало роздільний збір відходів як один із способів, то тепер в законі чітко записано: “Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендаря, джерел утворення побутових відходів … забезпечують роздільне збирання побутових відходів”.

Зрозуміло, що нововведення не вступлять в силу відразу і на всій території України. Однак передбачається, що перехід до нових правил повинен відбутися після переоформлення договорів на вивезення сміття відповідно до нових вимог закону. Такі договори керуючі організації або ОСББ повинні переукласти з кожним виконавцем послуги, в т. ч. і зі “сміттєвими” компаніями, протягом року, тобто до 1 травня 2020 року.

У договорі нового зразка про надання послуг з поводження з відходами, який теж затверджений постановою КМУ №318, передбачається, що виконавець повинен вивозити тверді, великогабаритні, ремонтні відходи і рідкі (з вигрібних ям). У тому числі він повинен технологічно правильно вивозити вміст контейнерів для роздільного збору сміття.

Як відомо, сьогодні буває, що вміст контейнерів для роздільного збору сміття вивозиться разом з несортованими відходами або не вивозиться зовсім. У тому числі у Києві, де питання зі зберіганням та утилізацією побутових відходів коштує дуже гостро. Тепер ситуація з роздільним збором сміття повинна покращитися.

Таких контейнерів, до речі, може з’явитися набагато більше видів, ніж можна побачити у дворах будинків зараз. У договорі можна передбачити роздільне збирання відходів з полімерів (пластик, поліетилен), зі скла, паперу, кольорових металів та іншої вторсировини. Також може бути передбачено окремо вивезення органічних (харчових) і небезпечних відходів (лампочки, батарейки тощо).

Контейнери для роздільного збору відходів можуть бути власністю багатоквартирного будинку, а можуть надаватися у користування організацією, яка займається вивезенням сміття.

До речі, в типовому договорі передбачена можливість для українців не платити за вивезення сміття, якщо вони не проживають в приміщенні більше 30 днів.

Як заощаджувати на роздільному зборі сміття
За новими правилами, на вивезення кожного виду побутових відходів будуть діяти окремі тарифи. Встановлювати їх повинні органи місцевої влади.

Окремі тарифи затверджуються на вивезення твердих побутових відходів, великогабаритних, ремонтних, рідких і небезпечних. При цьому не виключено, що сумарно платити доведеться більше, ніж раніше, оскільки в тариф включать не тільки, власне, вивезення сміття, але ще і витрати на його переробку та утилізацію. “Тарифи на послуги з поводження з твердими побутовими відходами є сумою тарифів на послуги з вивезення, переробки та захоронення побутових відходів”, – йдеться в постанові Кабміну.

Але в той же час новий порядок розрахунків з виконавцями послуги з вивезення сміття дозволяє непогано заощаджувати. Справа в тому, що він передбачає фактично безкоштовне вивезення розсортованих відходів. Обсяг того сміття, яке мешканці будуть виносити в контейнери для роздільного збору відходів – окремо для скла, пластику, паперу тощо – не буде враховуватися при нарахуванні плати за обсяг сміття, що вивозиться.

“У разі введення роздільного збору побутових відходів при встановленні цін/тарифів на послугу з поводження з твердими побутовими відходами не враховується вартість операцій з обігу з роздільно зібраними (відсортованими) корисними компонентами цих відходів”, – говорить ст. 25 нового закону про ЖКП.

Тобто, якщо біля будинку будуть розміщені тільки контейнери для змішаного сміття, кожному мешканцеві доведеться платити, умовно кажучи, за 30 кг на місяць, але при наявності баків для роздільного збору сміття як мінімум половина цього сміття буде викидатися в ці контейнери і, таким чином, оплачувати доведеться вдвічі меншу вагу відходів. Розсортовані ж відходи будуть вивозитися безкоштовно для мешканців.

Така “знижка” зроблена через те, що постачальник послуги з вивезення сміття може отримати певний дохід, якщо здасть розсортовані відходи як вторинну сировину. Тим самим будуть покриті його витрати на транспортування цього сміття до місця переробки.

Співвласники багатоповерхового будинку, втім, можуть і самі організувати вивезення розсортованих відходів і здачу їх на переробку. Зазвичай виручені за це гроші не тільки покривають витрати на транспортування, але і дозволяють збирати кошти для потреб будинку. Наприклад, на ремонт. Подібних прикладів дбайливого господарювання в Україні чимало. А новий Закон про житлово-комунальні послуги дозволить українцям з червня відмовлятися від виконання ряду комунальних послуг сторонніми компаніями і переходити на самозабезпечення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Нові правила вивезення сміття: в українців з’явиться можливість заощадити.