facebook

Медична реформа. Наступний рік буде трохи шоковий — Супрун

Голова Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, коментуючи продовження медичної реформи в Україні журналу НВ, зазначила, що наступний рік, коли реформа торкнеться профільних лікарів, буде «трохи шоковий».

 

«Наступний рік буде перехідний і, зрозуміло, трохи шоковий, бо буде багато турбулентності, нерозуміння того, що відбувається. Але не буде такого, що всіх звільняють і всі лікарні зачиняються. Ми поступово організуємо процес так, щоб ті лікарні, які надають найбільше допомоги, отримали найбільшу інвестицію», — розповіла Супрун.

За її словами, восени 2019 року Верховна Рада має ухвалити закон, який визначатиме пакет послуг профільних лікарів, вартість яких компенсуватиме Національна служба здоров’я.

Після цього лікарні та поліклініки зможуть підписати з Нацслужбою здоров’я договір та отримувати оплату за послугу пацієнтам там, де вони її надають. Пацієнт, взявши направлення у сімейного лікаря, наприклад, до кардіолога, зможе сам його обрати, і цей лікар буде отримувати гроші за надану послугу на свій заклад.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Це має істотно змінити заробітну плату і для лікарів другої ланки. Звісно, якщо їх заклад стане неприбутковим підприємством, а керівництво лікарні підпише з лікарями новий трудовий договір», — пояснила Супрун.

Крім того, за її словами, радянські вимоги до лікарень зміняться на більш сучасні: «Розрахунок базуватиметься на тому, які вимоги має задовольняти лікарня, щоб якісно надавати послугу. Скажімо, якщо це хірургічне відділення, то має бути певна кількість навчених, освічених хірургів, медсестер, ліжок. Мають бути в наявності певні ліки. Тільки тоді заклад може надавати хірургічні послуги, і їх буде оплачувати держава».

Повний текст інтерв’ю з Уляною Супрун читайте у свіжому номері журналу НВ — № 19 від 30 травня 2019 року

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Медична реформа. Наступний рік буде трохи шоковий — Супрун