facebook

У Фірташа категорично заперечують продаж частки в телеканалі Інтер

 

Дмитра Фірташа можуть екстрадувати до США. Планується, що передача українського

олігарха під американську юрисдикцію відбудеться на початку липня.

Про це пише американське видання The New York Times із посиланням на адвоката Фірташа — Дена Вебба. Останній направив лист федеральному судді в Чикаго, в якому йдеться, що екстрадиція може відбутися, якщо Верховний суд Австрії ухвалить таке рішення на засіданні 25 червня. Також Вебб просить зняти з олігарха обвинувачення.

Міністерство юстицій США підозрює Фірташа у змові з метою сплати хабарів в Індії. Також американські прокурори вважають, що олігарх ніби-то мав ділові зв’язки з колишнім головою передвиборчого штабу Дональда Трампа та консультантом Віктора Януковича Полом Манафортом. Детальніше — у сюжеті Радіо НВ.

Український олігарх Дмитро Фірташ був затриманий за запитом американської влади в березні 2014 року у Відні. Тоді він був оголошений у міжнародний розшук, тому що перебував під слідством ФБР.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Його підозрюють у дачі 18,5 млн доларів хабаря індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing. Річний прибуток від цього міг скласти близько 500 млн доларів.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт і через вісім днів Фірташ вийшов під заставу у 125 млн євро.

Сам бізнесмен назвав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію. Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США.

Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив у екстрадиції Фірташа до Іспанії.

Політичні мотиви
Представники американської влади довго не могли добитися від Австрії видачі Фірташа, оскільки справа має політичні мотиви. Незважаючи на це, екстрадиція олігарха, вірогідно, відбудеться. Про це в коментарі Радіо НВ зазначив експерт з антикорупційної політики Василь Вакаров.

Його арешт лобіювали певні бізнес-групи, після того, як Фірташ виграв тендер в Індії, додав Вакаров. За його словами, навіть після зміни влади в Україні, офіційний Київ все одно видав би Фірташа Вашингтону.

«Вбачається політичне переслідування, тому в Австрії не спішать. Бо немає підстав і доказів для того, щоб формально задовільнити заяву Сполучених Штатів Америки. Отака моя відповідь. Тобто це а) політична гра, б) правових підстав немає, або вони дуже слабкі, в) це все пов’язано із виборами у США. Чи пов’язано це з тим, що у нас влада в Україні змінилася? Я би поставив це на останнє місце в ієрархії», — зауважив Вакаров.

Наслідки екстрадиції
В разі екстрадиції в США Фірташу загрожує до 50 років тюрми з конфіскацією майна за створення злочинного угруповання і відмивання коштів, розповів в коментарі Радіо НВ адвокат Юрій Білоус.

Однак у олігарха сформована потужна команда американських адвокатів, яка зможе відстояти його позицію і у Штатах, додав експерт.

«Мені здається, що там є, з чим працювати, навіть в разі екстрадиції його в Сполучені Штати є можливість його захищати. Є способи цього захисту, це все відбувалося не в США, не прямо пов’язано з США. Так, там законодавство дозволяє, боротьба тільки продовжиться. Якщо не для звільнення від відповідальності, то для пом’якшення. Чому це все так довго тривало? Працює грамотно команда адвокатів», — зазначив Білоус.

Вплив на українську політику
Фірташ розгубив свій вплив на українську політику за остані п’ять років. Навіть можливе його ув’язнення в США не призведе до якихось політичних наслідків в Україні, вважає політолог Володимир Фесенко.

За його словами, якщо йому винесуть обвинувальний акт, можливі подальші рейдерські захоплення його активів в Україні, а саме холдингу Group DF та телеканалу Інтер в Україні.

«Це все-таки спільний об’єкт власності у Фірташа і Льовочкіна. Потім, як я розумію, все-таки зберігаються права власності у Хорошковського. Якщо екстрадиція Фірташа відбудеться, можливо, це спровокує загострення боротьби за контроль над телеканалом Інтер. Ось це може бути найсерйозніший, помітний наслідок екстрадиції. У чому я ще не до кінця впевнений. Спроби екстрадиції вже були, але все-таки Фірташу вдавалося їх в останній момент нейтралізувати. Політично я ніяких наслідків не очікую, тому що вже вплив Фірташа різко скоротилося», — наголосив Фесенко.

Нагадаємо, напередодні американський сенатор Роджер Вікер стверджував, що український олігарх Дмитро Фірташ заробив сотні мільйонів доларів, чекаючи вирішення питання про його екстрадицію в США.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У Фірташа категорично заперечують продаж частки в телеканалі Інтер