facebook

Тихий вбивця. Симптоми і лікування гепатиту

Гепатит – це запалення печінки, викликане, в основному, вірусною інфекцією. Існує п’ять основних вірусів гепатиту.

Всесвітній день боротьби з гепатитом в Україні відзначають 28 липня.

Його запровадили у 2008 році, аби підвищити обізнаність населення про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, а також пов’язаних із ними захворювань.

Гепатит – загальна назва гострих і хронічних інфекційних запальних захворювань печінки.

Віруси гепатиту є одними з основних факторів ризику для здоров’я людства.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щорічно різні штами вірусу гепатиту вбивають понад 1,3 млн людей.

Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.

Причиною смертоності від гепатиту вчені називають не саму хворобу, а пов’язані з нею цироз і рак печінки, а також інші ускладнення.

Захворювання на гепатит може бути зумовлене різними факторами, що пошкоджують печінку. Саме тому існує кілька різновидів захворювання.

Щороку в Україні реєструють 11-14 тис. нових випадків вірусних гепатитів.

Зокрема, за оцінками експертів, вірусним гепатитом С на сьогодні інфіковані понад 2 млн людей, гепатитом В – понад 600 тис.

Водночас зі 100 хворих на вірусний гепатит С про свій діагноз знає лише п’ятеро, а зі 100 інфікованих на гепатит В – тільки троє.
Гепатит А
“Хвороба Боткіна”, або жовтяниця – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка потрапляє в організм людини через їжу чи воду, забруднену інфікованими випорожненнями.

Підчепити гепатит А можна через немиті руки, погано оброблену їжу, спільний посуд та інше.

Інкубаційний період може тривати 2 тижні й більше. Найчастіше він становить 28 днів. Максимальний термін – 50 днів.

Симптоми: гарячка, слабкість, зниження апетиту, жовтяниця, блювота, біль у животі, гостра печінкова недостатність.

Лікування. 
Особливого лікування не існує. Хворим рекомендується режим спокою і вживання ліків від нудоти або діареї, якщо в цьому є потреба.

До речі, перехворівши один раз на гепатит А, людина набуває імунітет проти інфекції на все життя.
Гепатит B
Інфекційне захворювання, викликане вірусом гепатиту B, що приводить до запалення печінки.

Заразитися можна через поранення, укуси комах і тварин, слину або сечу інфікованої людини, контакт із зараженою кров’ю або пошкодженою шкірою та слизовими оболонками, незахищений статевий контакт або уколи.

Інкубаційний період становить у середньому 75 днів, але може варіюватися від 30 до 180 днів.

Симптоми:головний біль, порушення сну, запори, нудота та блювота, загальна слабкість, свербіж і пігментація шкіри (рідко), жовтяниця, біль у суглобах, тупий біль у районі печінки, зниження апетиту, відраза до їжі, підвищення температури тіла (при важкому перебігу хвороби ).

Лікування.
Зазвичай гепатит B не потребує лікування, тому що більшість дорослих можуть позбутися інфекції спонтанно.

Раннє антивірусне лікування може знадобитися у менш ніж 1% пацієнтів, які мають імунну недостатність.

Лікування хронічної інфекції може бути необхідним, щоб зменшити ризик цирозу та раку печінки. Таке лікування триває від 6 місяців до року.
Гепатит С
Інфекційне захворювання, яке викликає вірус гепатиту C і вражає печінку, а також інші внутрішні органи та тканини (зокрема, кістковий мозок, щитовидну залозу та ін).

Інфекційний гепатит можна підчепити через орально-фекальний шлях або парентерально, або ж отримати вірус як ускладнення інфекційного чи бактеріального захворювання.

Токсичний гепатит виникає як ускладнення при отруєннях хімічними речовинами, лікарськими препаратами та алкоголем.

Інкубаційний період гепатиту С коливається у межах 14-180 днів.

Симптоми:болі в суглобах, жовтяниця, біль у правому підребер’ї, різке схуднення, відсутність апетиту, нудота, запори чи проноси, загальна слабкість і сильна стомлюваність, асцит (збільшення в об’ємі живота), свербіж і поява на шкірі судинних зірочок.

Гостра форма гепатиту С часто на перших стадіях свого розвитку проявляється всіма ознаками грипу чи іншої респіраторної інфекції.

Лікування. 
При лікуванні гепатиту С обов’язковою умовою є зміна способу життя і режиму харчування. Варто відмовитися від шкідливих звичок – куріння і надмірного вживання алкоголю.

Принцип дієти полягає у нормалізації функцій печінки, поліпшенні жовчовиділення і забезпеченні захисту шлунку та кишечнику від будь-яких пошкоджень.

Лікування гепатиту С варто почати зі звернення до лікаря та обстеження. Оцінка стану печінки допоможе встановити тип і фазу перебігу інфекції.

Симптоми гострої форми: болі у правому підребер’ї, лихоманка, потемніння кольору сечі, нудота й блювота, носові кровотечі, асцит.

При хронічній формі захворювання симптоми можуть бути відсутніми або не проявлятися тривалий час.

Лікування гострого гепатиту D проводиться у стаціонарі. Воно вимагає комплексного підходу та залежить від стадії і тяжкості хвороби.

Застосовуються ті ж препарати, що й при гепатиті В. Гострий гепатит D може завершуватися як одужанням, так і переходом у хронічну форму.
Гепатит Е
Вірусне ураження печінки, що відбувається фекально-оральним шляхом. Як і хвороба Боткіна, передається переважно із забрудненою водою та продуктами харчування. Також заразитися можна через кров.

Головна різниця між гепатитом Е та іншими типами захворювання полягає у тому, що цей вірус вражає не тільки печінку, але й нирки.

Інкубаційний період становить 10-60 днів, частіше – 30-40 днів.

Симптоми:
невеликий жар у початковій стадії, зменшення апетиту (анорексія), нудота і блювота, болі в області живота, свербіж (без поразок шкіри), шкірні висипання або біль у суглобах; жовтяниця, чорна сеча та блідий стілець; злегка збільшена м’яка печінка.

Лікування.

Зазвичай інфекція самовиліковується і проходить за 2-6 тижнів. Госпіталізація потрібна тільки для людей зі швидкоплинним гепатитом і симптоматичних вагітних жінок.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Тихий вбивця. Симптоми і лікування гепатиту