facebook

Як розвинути пам’ять.

Як часто ви чуєте таку фразу як «феноменальна пам’ять»? Заздрите ви тим людям, які, як ви вважаєте, нею наділені? Дійсно, пам’ять є безцінним інструментом, що допомагає більш ефективно та успішно працювати на різних спеціальностях. Безперечною перевагою володіють ті люди, пам’ять яких вище середнього рівня. Однак вважати, що у вас погана пам’ять, не слід. Пам’яттю володіють всі, але не всі здатні її користуватися.

Наше життя неможливе без постійного запам’ятовування будь-яких значущих подій, фактів, даних. Ви можете зацікавитися таким фактом, що ви дуже добре запам’ятовуєте одних людей і практично зовсім не пам’ятаєте інших (аж до того, що не можете назвати ім’я того або іншої людини). З чим пов’язане таке вибіркове запам’ятовування. Виявляється з тим, що в одних випадках ви, швидше за все, навіть несвідомо застосовуєте ефективні прийоми запам’ятовування, а в інших випадках цього не відбувається – ви втрачаєте ту чи іншу інформацію.

Що ж собою являє пам’ять? Пам’ять-це не що інше як одна з функцій нашого мозку, саме він дозволяє нам зберігати спогади і по мірі потреби витягувати їх з пам’яті. Бо пам’ять – це функція мозку, то її можна розвивати і тренувати. Помилково вважати, що пам’ять у різних людей відрізняється, оскільки різними є лише процес пам’яті або, іншими словами, спосіб запам’ятовування.

Вважається, що людина у своїй діяльності використовує тільки одну частину з десяти здібностей мозку. Це ж справедливо відзначити і про пам’ять. Але навіть якщо ви не поліпшите пам’ять в десяток разів, то домогтися позитивних змін ви можете в будь-якому випадку.

Виділяються 3 види пам’яті: зорова (її живлять наші спостереження), слухова (її «живлять» звукові відчуття) і моторна. Найскладніше розібратися з моторної пам’яттю, так як поняття зорової та слухової пам’яті нам давно відомі. Отже, третій вид пам’яті представляє собою специфічний спосіб витягування уроки зі своїх помилок. Саме вона відіграє провідну роль, наприклад, тоді, коли дитина робить перші кроки. Інший приклад: ми ж не замислюємося, як написати ту чи іншу літеру, коли пишемо той чи інший текст. Які ж способи розвитку і тренування пам’яті?

Перший рада. Пам’ять пов’язана з увагою. Тренуючи увагу, ви тренуєте і пам’ять. Дійсно, ми помічаємо які-небудь предмети тільки в той момент, коли уважні, і вони залишаються в нашій пам’яті. Звідси випливає, що необхідно займатися тренуванням нашої уваги, до речі, робити це можна і в формі гри. Приміром, з ким-небудь позмагатися, хто більше знайде будинків з червоними дахами і т. п. Шукати відмінності на практично однакових картинках – теж варіант розвитку уваги, так як ви змушуєте свій мозок зосередитися на деталях. За допомогою такої роботи над увагою ви досягнете того, що в нестандартних ситуаціях ваш мозок буде працювати активно. Поступово ви зможете на льоту схоплювати всю важливу інформацію.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Друга порада. Для досягнення однієї мети використовуйте різні види пам’яті. Що це означає? Візьмемо, наприклад, таблицю множення. Так от її дитина вивчить набагато швидше, якщо буде не просто проговорювати її (тим самим використовуючи слухову пам’ять), а промовляти і одночасно переписувати. У другому випадку буде працювати не тільки слухова пам’ять, а ще й зорова та моторна. Крім того, дуже ефективно, наприклад, вчити вірші, при цьому виконуючи які-небудь фізичні вправи.

Третя порада. Інформацію для запам’ятовування «розкладіть по поличках». Якщо вам потрібно вивчити формулу, то обов’язково розберіть приклад її використання. Якщо вам потрібно володіти тим чи іншим текстом, то складіть його конспект. Якщо при запам’ятовуванні виникають якісь питання, то неодмінно розберіться з ними. Матеріал засвоїться набагато краще, якщо людина буде самостійно добувати необхідну. Якщо вам незрозумілі якісь слова у вашому рефераті чи підручнику, то не полінуйтеся подивитися їх значення, запам’ятати так буде набагато легше.

Четвертий рада. Повторюйте те, що ви хочете запам’ятати. Якщо у вас погана слухова, але хороша зорова пам’ять, то вам корисним виявиться наступне вправу. Уявіть таку ситуацію. Ви зустрілися зі знайомим, і він дає вам номер телефону. На жаль, у вас немає нічого для того, щоб його записати. Подумки уявіть свій мобільний телефон, і поки співрозмовник диктує вам номер, ви повинні подумки набирати його на телефоні. Попросіть повторити номер ще, причому на цей раз промовляйте його. Використання такої вправи неодмінно буде позначатися на вашій пам’яті з позитивної сторони.

П’ятий рада. Відкривайте для себе нове. Задумайтеся над такою ситуацією. Під час перегляду новин або кіно, ви ж не утруждаете себе думками, що те чи інше подія вам потрібно запам’ятати. Цікава інформація мимоволі залишається у вашій пам’яті. З іншого боку, та частина студентської молоді, яка регулярно відвідує лекції і займається протягом усього семестру, як правило, не відчуває труднощів при підготовці до іспиту. Чому це відбувається? Відповідь проста. Матеріал запам’ятовується на несвідомому рівні, а коли приходить час сесії, студент запросто може скористатися ним.

Шоста порада. Приділяйте увагу самоорганізації. Якщо ваш мозок не може усвідомити, що саме і в який момент часу йому потрібно запам’ятовувати, то як він це може запам’ятати? Чудова річ – щоденник. Не праві ті, хто вважає, що щоденники придумали для тих, у кого погана пам’ять, хто насилу запам’ятовує те, що їм потрібно зробити. Щоденник в першу чергу потрібен саме для самоорганізації, планування свого часу. Ще одна порада – збирайтеся на навчання або роботу ввечері, не відкладайте це заняття на ранок, адже ви ризикуєте потрапити в таку ситуацію, коли ви будете спізнюватися в призначене місце і не встигати толком зібратися. Привчіть себе все робити вчасно.

Сьомий рада. Розробіть свої правила, які допомагають поліпшити пам’ять. Як це зробити? Прислухайтеся і придивіться до себе. Позначте ті моменти, коли ви насилу щось запам’ятовуєте. Працюйте над визначеними ситуаціями. Ставити на руці хрестик – для багатьох не варіант. Потрібна альтернатива. Робіть собі невеликі шпаргалки, в деякій мірі підійдуть і маленькі листочки, приклеєні у самих видних місцях квартири або офісу. Однак не варто писати на них всю інформацію, більш вигідно для розвитку пам’яті робити на них асоціативні малюнки чи записи, а ваш мозок сам повинен згадати саме основне.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як розвинути пам’ять.