facebook

8 правил домашньої аптечки, які ми часто порушуємо. І можемо завдати шкоди здоров’ю

Мабуть, жодна сім’я не обходиться без домашньої аптечки. У когось вона складається з мінімального набору лікарських засобів, у інших займає пару полиць в шафі. Але в будь-якому випадку кожному важливо знати основні правила зберігання ліків.

Ми в Тутці вирішили зібрати основні помилки, які ми допускаємо при використанні ліків.

8. Неправильно зберігаєте ліки в холодильнику

Деякі ліки потрібно зберігати при низькій температурі, і краще за все для цього підходить холодильник. Однак його дверцята – не найкращий варіант. Адже температура там трохи вище і до того ж через часте відкривання температура постійно коливається. Так, що краще виділити для ліків окреме місце на полиці.
Щоб захистити лікарські засоби від перепаду температур і вологості, складіть їх в герметичний контейнер. Але не ставте його щільно до задньої стінки холодильника – там може відбутися заморожування рідких препаратів, а це для них буває згубно.

7. Викидаєте упаковку з інструкцією

Напевно, ця ситуація знайома всім: коли купуєш ліки, а через деякий час упаковка з інструкцією безслідним чином зникає. А даремно. Якщо термін придатності зазвичай вказують і на флаконі, етикетці або блістері, то ось інша, не менш важлива інформація пропадає. Інструкція, крім іншого, допомагає переконатися, що це дійсно потрібні вам ліки, а упаковка захищає їх від світла і пошкоджень.

6. Не стежите за термінами придатності

Зазвичай термін зберігання ліків вказується для закритої упаковки. Але, якщо препарат вже відкрили, термін зберігання змінюється, детальна інформація про це зазначається в інструкції. Особливо, це стосується рідких лікарських препаратів. Наприклад, відкриті краплі для очей потрібно змінювати не рідше одного разу на місяць, інакше, вони можуть бути небезпечні – адже в них розмножуються бактерії.

5. Зберігаєте ліки в легкодоступних для дітей місцях і місцях, не захищених від світла

Лікарські засоби не варто зберігати в місцях, які відкриті для впливу сонячних променів, – на тумбочках, кухонних стільницях. Так, вони втрачають свою ефективність і навіть можуть зіпсуватися. Тим більше, при такому зберіганні вони становлять небезпеку, якщо в будинку є маленькі діти. Краще скласти ліки в спеціальний контейнер з щільним замком і прибрати в шафу з непрозорими дверцятами. Пам’ятайте, що аптечка повинна бути недоступному для дітей.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

4. Неправильно утилізуєте ліки

У домашніх умовах кращий спосіб утилізації ліків – скласти їх в щільний пакет або банку з міцною кришкою, потім – у відро для сміття і бак.

У деяких країнах є можливість здати непотрібні ліки в спеціальний пункт збору, поліклініку чи аптеку. Там їх знищать найбезпечнішим способом. Ще один варіант – спробувати передати ліки людям, які їх потребують ,зразу після того, як ви закінчили курс. В інтернеті є спільноти, де можна пожертвувати препарати тим, хто не може собі їх дозволити.

3. Не підтримуєте своєчасний порядок в аптечці

Порядок в аптечці допомагає не тільки швидко знаходити потрібні ліки, а й бути впевненим в їх безпеці. Варто позбутися всіх протермінованих ліків, таблеток без блістерів, навіть, якщо ви впевнені, що це за засіб. Рідкі й кремоподібні препарати варто викидати, якщо вони змінили колір, розшарувалися або в розчині з’явилися видимі частки.

Постарайтеся розділити зовнішні засоби та препарати для внутрішнього прийому – розкладіть їх у різні контейнери або поставте на різні полички. Зберігайте ліки в оригінальній упаковці, інакше ви ризикуєте помилитися і прийняти не ті ліки або медикамент з протермінованою придатністю.

2. Не використовуєте найновіші засоби

Ми звикли довіряти лікам, які пройшли перевірку часом. Але між тим на зміну багатьом з них прийшли більш сучасні аналоги або ті ж самі препарати, але в іншій, більш зручній і безпечній упаковці. Особливо, гостро це стає, коли в будинку є маленькі діти. Наприклад, замість звичного спирту і вати при дезінфекції перед уколом можна скористатися спиртовими серветками в індивідуальній упаковці, замість розчину зеленки – зеленкою-фломастером.

Багато людей роками приймають одині і ті ж ліки і навіть не підозрюють, що вже давно з’явилися набагато ефективніші засоби. Щоб бути впевненими в застосовуваних ліках, консультуйтеся з лікарями.

1. Не дотримуєтеся умов зберігання

Всі таблетки, порошки, капсули, пластирі, перев’язувальний матеріал активно вбирають вологу і через це псуються. Їх ні в якому разі не можна зберігати у ванній, нехай навіть це буде шафка з щільно закритими дверцятами. Кухня – теж не найкраще місце для медикаментів. Постійні перепади температури і вологість погано впливають на якість препаратів. Особливо, це стосується шаф поблизу плити, мікрохвильовки, чайника, батарей. Краще зупинити свій вибір на спальні або вітальні.
Вказівка ​​на ліках про те, що його слід зберігати при кімнатній температурі, означає, що вона не повинна перевищувати 25 ° C. Але, якщо в квартирі тривалий час тримається більш висока температура, термін зберігання ліків різко скорочується. Перевірте, можливо, це ще один привід перебрати вашу аптечку.

Бонус

1. В домашню аптечку варто придбати: протизапальні і знеболювальні (аспірин або ібупрофен, диклофенак), антигістамінні, протидіарейні препарати. Засоби для відновлення балансу рідини і солей при діареї і блювоті. Антисептик, пластирі і щось від опіків. Всі інші препарати можна купувати в міру необхідності.

2. Щільно закривайте всі флакони: ліки можуть поглинати речовини, які літають, випаровуватися або окислюватися при зіткненні з повітрям. Фарбувальні, ті, що пахнуть, леткі препарати (йод, марганцівка, зеленка, спиртові розчини, перекис і ін.) Зберігайте окремо від інших. Марганцівку краще зберігати в скляній тарі.

3. Якщо препарат призначили в дозуванні, яке передбачає поділ таблетки, використовуйте спеціальні різаки для таблеток. З їх допомогою легше точно розділити будь-яку таблетку. Пам’ятайте, що вкриті оболонкою таблетки ділити не можна. Оболонка береже таблетку від розчинення в шлунку (для препаратів, дія яких має бути зосереджена в кишечнику).

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

8 правил домашньої аптечки, які ми часто порушуємо. І можемо завдати шкоди здоров’ю