facebook

Дорожчий долар, дешевший газ і нові правила в’їзду до РФ: які зміни чекають українців у березні

В Україні перший місяць весни може запам’ятатися подорожчанням долара, відносно низькими цінами на газ і жорсткістю правил в’їзду на територію Росії. Крім того, в березні, згідно з ухваленим ще минулою владою законом, повинні перерахувати пенсії.

Про це повідомляє Обозреватель.

В першу чергу, українців чекає рекордне здешевлення газу.

“І ціна на газ: я навіть запевняю в тому, що і лютий, і березень, і літо – це будуть рекордно менші ціни. Адже нам вдалося стабілізувати ситуацію на ринку газу”, – заявив у ефірі одного з телеканалів міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Наразі “Нафтогаз” оголосив ціни для промислових споживачів, в вони виявилися на 12-15% нижчими за лютневі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Компанія пропонує газ за ціною 3 981,00 – 4 606,00 грн/тис. куб. м (без ПДВ і витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами). Це на 12%-15% дешевше, ніж у лютому.

Весною також перерахують пенсії українцям. Таким чином, чим більше заробляли і довше працювали, тим вищим буде осучаснення. Ідея полягає в тому, щоб підвищувати розмір середньої зарплати, яка вираховується у формулі розрахунку пенсій.

Пенсії для українців будуть рахуватися за такою формулою:

Середня зарплата за останні три роки (по країні) × співвідношення власної зарплати до середньої по країні × стаж у роках × 1%:
Це пов’язано з тим, що зарплати зростають швидше, ніж підвищують пенсії, через що “старі” пенсіонери щороку стають біднішими, а “нові”, які з таким самим рівнем зарплат і стажем виходять на заслужений відпочинок, отримують значно більше.

Для того, щоб це виправити, минула влада вирішила щороку рівень середньої зарплати за три роки у формулі підвищувати на коефіцієнт. Цей коефіцієнт рахується як сума 50% інфляції за минулий рік і середньої динаміки зростання зарплат за минулі три роки. В середньому цей показник складає від 8% до 12%.

Також, у березні долар може наблизитися до нової психологічної позначки.

“Березень, найімовірніше, долар проведе в діапазоні 24-25 грн, причому тяжітиме до середини цього коридору”, – повідомив старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.

“На найближчий тиждень ми не очікуємо помітної зміни курсу долара щодо гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 24,4-24,5 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 24,2-24,4 грн. В більш довгостроковій перспективі курс так само ще не визначився з напрямом”, – додав аналітик.

З 1 березня вступають в дію нові правила перетину кордону з Росією.

“З 1 березня 2020 року перетин кордону з РФ здійснюватиметься на підставі закордонного паспорта, але тільки для громадян України, які виїжджають з України на територію РФ”, – повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Він зазначив, що таким чином зменшується час проходження прикордонного контролю кожного громадянина, а для перевірки даних особи відомості з закордонних паспортів будуть зчитуватися спеціальними приладами.

“При в’їзді громадян України з території РФ на територію України Державна прикордонна служба України здійснюватиме безперешкодний пропуск громадян України і за внутрішніми паспортами, і свідоцтвами про народження”, – заявив Гончарук.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Дорожчий долар, дешевший газ і нові правила в’їзду до РФ: які зміни чекають українців у березні