facebook

Масова мобілізація: чим військкоми замінили повістки та що тепер буде

Важливо знати!


На період дії воєнного стану в Україні продовжується загальна мобілізація. У цей період військовозобов’язаним віком від 18 до 60 років вручають не лише повістки, а й ще один вид документа, пише УНІАН.

Також українцям можуть вручити оповіщення, з повісткою вони мають суттєві відмінності. Порядок денний зобов’язує конкретну людину прибути у певний час і день у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Оповіщення є розпорядженням від керівництва ТЦК і СП, яке вручають не конкретній особі, а направляють до:

Органи місцевого самоврядування;
Керівникам підприємств, установ та організацій;
Навчальним закладам.
Оповіщення зобов’язує проінформувати конкретних громадян про необхідність з’явитися до ТЦК та СП, а також забезпечити їхнє прибуття до таких органів.

Але при цьому воно не зобов’язує людину до будь-яких дій. Насамперед оповіщення стосується керівників підприємств, організацій та установ, які після його вручення повинні:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Повідомити військовозобов’язаних про те, що їм потрібно з’явитися до ТЦК та СП, щоб стати на військовий облік або уточнити свої дані;
Забезпечити прибуття військовозобов’язаних до ТЦК та СП у зазначені терміни, які будуть написані у повістках, їх додають до оповіщення.
Юрист Владислав Юрчак також пояснив, що якщо видають повістку чи оповіщення, то це ще не означає, що буде обов’язкова мобілізація.

Можлива необхідність уточнення інформації про громадянина, формування резерву тощо. Якщо ж військовозобов’язаний проігнорує повістку, що додавалася до оповіщення і не з’явиться у військкоматі у зазначені терміни, то йому може загрожувати відповідальність.

Спочатку можуть виписати штраф, а у разі повторних порушень може загрожувати кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Масова мобілізація: чим військкоми замінили повістки та що тепер буде