facebook

“Наша постгеноцидна нація має купу діагнозів”: Ніцой зробила важливу заяву про українців та мову

Серед усіх зашкварних подій, які останнім часом відбуваються в країні, і які доводять народ до повного отупіння, все ж, слід пам’ятати про утвердження в Україні української мови.

Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написала дитяча письменниця та громадська активістка Лариса Ніцой.

“Наша постгеноцидна нація має купу діагнозів. Сподіваюся, колись українці все ж оберуть україноцентричну владу, яка допоможе українцям подолати постколоніальні постгеноцидні стани та синдроми, а поки що допомагаємо собі самі й озвучимо перший діагноз нашої нації – це СЛАБКИЙ МОВНИЙ ІМУНІТЕТ УКРАЇНЦІВ.

Він проявляється в тому, що українці у переважній кількості випадків підпорядковуються/підлаштовуються під іншомовного співрозмовника і переходять на їхню мову,
а повинно бути навпаки: іншомовні в Україні мають підлаштовуватися під українську мову спірозмовників.

Така мовна слабкість/підлаштування українців пояснюється слабким мовним імунітетом. Мовний імунітет українцям послаблювали століттями. Забороняли мову. Знищували носіїв мови. Знищували українських діячів, які розвивали і примножували мовні культурні, наукові чи творчі надбання. Влаштовували українцям голодомори, лінгвоцид, розстріли та Гулаги. Висміювання, цькування, презирливе ставлення.

Наслідок цих дій – зросійщення українців та знищений мовний імунітет. Допомоги у відновленні імунітету потребує вся нація. У першу чергу – це робота психологів у школах. Це і україноценрична політика. Однак, поки наша держава не дбає про підсилення мовного імунітету української нації, українці можуть самі собі допомогти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Правила прості.
1. ОСОБИСТА МОВНА ГІГІЄНА. Це означає самому намагатися не розмовляти російською мовою. (Як залежний від тютюнопаління відмовляється від цигарок)
2. МОВНА ГІГІЄНА ПРОСТОРУ. Це означає слухати музику, дивитися фільми, читати книжки лише українською мовою. (Як при грипові дотримуєшся гігієни простору – провітрювання і вологе прибирання).
3. МОВНА ГІГІЄНА ВАШОГО ОТОЧЕННЯ. Просите ваших рідних, знайомих дотримуватися мовної гігієни у спілкуванні з вами, тобто, не розмовляти з вами російською мовою, а розмовляти українською. (Це як залежному від цигарок не пропонувати в компанії палити, або як заражених грипом просите носити маски і не чхати на вас).

Бажаю нам усім успіхів!”, – написала Ніцой.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Наша постгеноцидна нація має купу діагнозів”: Ніцой зробила важливу заяву про українців та мову