facebook

Чистий четвер 2020: що потрібно обов’язково зробити в свято – головні обряди

Страсний тиждень вимагає від християн особливої турботи, щоб підготуватися до головного великоднього свята.

Останній тиждень Великого посту сам по собі особливий, але Чистий четвер вважається одним з основних днів, оскільки в цей день кожна домогосподарка закінчує прибирання будинку, випікає паски та фарбує яйця на свято. В інші дні перед Великоднем все це не допускається.

Чистий четвер відрізняється від інших днів Страсного тижня особливими звичаями та ритуалами, які використовувалися нашими предками й збереглися до нашого часу.

Вважалося, що Страсна п’ятниця не підходить для домашніх турбот. А в суботу вже потрібно віднести все до церкви, щоб освятити на свято. І прибиратися в будинку в ці дні було не прийнято, тому всі домашні роботи виконувалися в четвер Страсного тижня.

У Чистий четвер робота на городі та в полі зазвичай не припинялася. І зерно (в основному ячмінне), посіяне в цей день, повинно було вирости чистим, без бур’янів. Саджанці капусти висівали, щоб у майбутньому її не з’їли мошки й гусениці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Напередодні Чистого четверга робилися прогнози: якщо у цей день піде дощ, то влітку корови даватимуть багато молока, а поле – багатий урожай гречки.

А ось для селянина це завжди був звичайний робочий день, протягом якого орали та сіяли, доглядали за садом і двором, починали пекти паски, фарбувати яйця.

У Чистий четвер церкві святили:

сіль, яка зберігалася круглий рік і використовувалася від пристріту і злих духів;
нитки, які мали цілющу силу від розтягнень, переломів;
мак, який потім був розкиданий в коморах відьом.
Напередодні Чистого четверга був цікавий звичай покласти шматок хліба і дрібку солі, щоб передбачити небажані морози. Якщо хліб не замерзне протягом ночі, то весна не постраждає від морозу. Вважалося, що вживання цього хліба після лазні дуже корисно для здоров’я.

Свічка, з якою парафіяни стояли в цей день у церкві під час поклоніння, називалася «пристрасною». Вона зберігалася протягом усього року та запалювалася під час сильної грози, зцілюючи людей і тварин від хвороб, а також оберігаючи бджіл, запобігаючи вторгненню інших бджіл.

Цікаво, що під час Великого тижня чистоти дотримувалися не тільки в четвер, але і в понеділок, і у вівторок. У Чистий понеділок та Чистий вівторок не можна тримати в будинку нічого не чистого, тому що вважалося, що в іншому випадку людей і яловичину вразить парша (грибкове захворювання).

Але більшість вірян знає звичай, пов’язаний з купанням в четвер Страсного тижня, — так зване «обмивання гріховної плоті». Люди говорили, що в четвер навіть ворони купають своїх дітей.

Вже в середу з вечора домогосподарки готували чисту білизну (лляні рушники й простирадла) для всіх членів родини, прибирали у ваннах, прали, мили посуд. Залежно від кількості членів сім’ї, вони прокидалися так рано, що могли помити кожного перед першими променями сонця.

Треба обов’язково стежити за погодою цього дня: якщо добре в четвер, то так само буде і на Вознесіння.

Обряди для жінок у Чистий четвер
Жінки будь-якого віку не втрачають надію стати щасливою дружиною. Для того, щоб залучити чоловіка і щасливо вийти заміж, було прийнято в важливі православні дати виконувати обряди для «вступу в шлюб». Особливо багато таких обрядів відбувалося в Чистий четвер.

Обряди для швидкого заміжжя
Кожен обряд, проведений у Чистий четвер, володіє особливою містичною силою. Якщо все зроблено правильно — незабаром судилося знайти любов, незалежно від віку жінки.

У четвер вранці, незадовго до сходу сонця. Потрібно обполоснути обличчя холодною водою з крана або умивальника і витерти його новим, раніше не використаним рушником. Його не потрібно викидати – треба зберігати до Великодня. А потім взяти з собою на великодню церемонію і посвятити разом з кошиком.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чистий четвер 2020: що потрібно обов’язково зробити в свято – головні обряди