facebook

Чорнобильське попелище: хроніка пожеж за останні 5 років

Той попіл, що стукає в серце…

На Чорнобиль журавлі летіли,

З вирію вертались навесні.

Як сніжниця, попелище біле

Розвівалось в рідній стороні…

Ці слова український поет Дмитро Павличко написав під враженнями від Чорнобильської трагедії. Минула вже майже третина століття як наш рідний край накрило ядерним попелом. Це попелище і сьогодні дає про себе знати Україні.

28 квітня 2015 року неподалік від Чорнобильської АЕС сталося загоряння. Вогонь швидко поширився і був локалізований в 5 км від могильника ядерних відходів і в 20 км від самої атомної станції.

30 квітня, повітряна розвідка під Чорнобилем не виявила відкритих вогнищ загоряння.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

2 травня пожежу повністю ліквідовано.

29 червня 2015 року на території комплексу лісового господарства “Чорнобильська пуща” в районі с. Ковшиловка та смт Поліське у заплаві річки Уж сталося загорання сухої трави та очерету.

3 липня 2015 року горіння трав’яного настилу на території Зони відчуження ліквідовано на всіх 6 вогнищах. Продовжується гасіння залишків локалізованих осередків тліючого торфу поблизу селищ Ковшилівка, Глінка, Стара Красниця і Луб’янка на загальній площі 26 га.

6 липня 2015 ситуація контрольована. Продовжується гасіння 2 локалізованих осередків тліючого торфу на загальній площі 6 га.

16 липня 2015 року, погашено останній осередок тліючого торфу.

8 серпня 2015 року, виникло загорання сухої трави та лісової підстилки на території комплексу лісового господарства “Чорнобильська пуща” в районі з Замостя і с. Ковшиловка Іванківського району.
9 серпня пожежу вдалось локалізувати а вже 10 серпня заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць повідомила про горіння лісової підстилки. Орієнтовно на території 40 га в районі селища Ковшинка і Поліське.
21 серпня було розгорнуто штаб пожежогасіння.
25 серпня завершилось гасіння пожежі.

16 липня 2016 року, в районі колишнього населеного пункту Буряківка здійснюється гасіння лісової підстилки та чагарнику, що горить окремими осередками на площі до 15 гектарів.
Було залучено 20 одиниць техніки та 81 особа, у тому числі від ДСНС 12 одиниць техніки та 51 людина особового складу, гелікоптер МІ-8 із водозливним пристроєм та 3 літаки АН-32П.
На місці пожежі розгорнуто штаб на чолі із заступником начальника Головного управління ДСНС у Київській області.

19 липня 2016 року лісову пожежу в Чорнобильській зоні ліквідовано.

30 липня тліє лісова підстилка і чагарники на площі близько 0, 5 га, того ж дня пожежу було ліквідовано.

29 червня 2017 року у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення на території Луб’янського лісництва попередньо при проведенні технологічної вирубки лісу для прокладання залізниці сталося займання порубкових залишків деревини та лісової підстилки, яке поширилося на площу близько 25 га.

30 червня завдяки комплексному застосуванню наземних і повітряних сил площу пожежі вдалося зменшити з 25 га до 8 га. Авіацією ДСНС скинуто близько 124 тонн води. 1 липня пожежу ліквідовано.

5 червня 2018 року, сталося загорання сухої трави з подальшим розповсюдженням пожежі в лісовий масив на площі близько 10 га. До гасіння пожежі у Чорнобилі залучено 29 одиниць техніки та 126 осіб. Крім того, повідомляється, що до ліквідації пожежі залучена авіація ДСНС (два літаки АН-32П та вертоліт Мі-8).
7 червня було повідомлено що пожежу ліквідовано.

8 червня було повідомлено про нову пожежу поблизу с. Копачі сталося загорання сухої підстилки на площі близько 1 га. До гасіння якої було залучено 7 од. техніки та 35 чоловік, з них від ДСНС 4 од. техніки та 15 чоловік особового складу.

17 лютого 2019 року, ДСНС повідомила загорання трав’яного настилу на площі близько 5 га на території ДСП “Північна пуща” Дитятківського лісництва. До гасіння пожежі було залучено 18 осіб та 3 одиниці техніки. Того ж дня пожежа була лікідована.

2 квітня 2019 року о 14:18 надійшла інформація про пожежу в зоні відчуження поблизу селища Поліське на відкритій території. За даними рятувальників, горіли 20 гектарів поля і близько 30 напівзруйнованих будівель. Пожежу локалізували близько 17:00
3 квітня о 07:00 пожежу було ліквідовано.

11 вересня, у селі Нові Соколи (Київська область) за 50 кілометрів до Чорнобиля сталася лісова пожежа. До гасіння залучено 62 чоловік та 11 одиниць техніки, з них від ДСНС 30 чоловік особового складу та 7 одиниць техніки, 2 літаки АН-32П та вертоліт МІ-8. Станом на 12 вересня площа пройдена вогнем становила близько 11 га. Пожежу вдолось локалізувати.

4 квітня 2020 року, сталася лісова пожежа. За даними рятувальників, близько 13:22 вони отримали інформацію про загоряння лісу в Чорнобильській зоні відчуження поблизу села Володимирівка. Площа пожежі на території лісництва складає 20 гектарів.

Найгіршою ситуація була у неділю, 5 квітня, коли тривав другий день пожежі. Тоді її загальна площа становила близько 100 гектарів.

Виконувач обов’язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов у фейсбуці 5 квітня написав, що ситуація складна і вогнеборці продовжують боротися з вогнем. Він тоді припустив, що пожежа розпочалася через підпал сухої трави. Від неї вогонь міг легко перекинутися на дерева.Водночас радіаційний фон там нормалізувався. Рятувальники запевнили, що загрози населеним пунктам немає.

13 квітня спалахнула чергова пожежа – це був третій осередок вогню у зоні відчуження. Однак правоохоронцям вдалося затримати палія. Пожежа у Чорнобильській зоні: поліція затримала ще одного палія. Відомо, що чоловік спалював сміття, а рештки тліючого багаття поклав на возик, вивіз за село і висипав на суху траву. Там сталося загоряння сухостою.
Коли зловмисник повернувся на те місце, то побачив, що вогонь перекинувся далі, однак він не зателефонував ні рятувальникам, ні поліції, а намагався самотужки погасити вогонь. Вітром вогонь перекинуло на територію лісу, а далі – у зону відчуження, де сталася масштабна пожежа.

Ситуація у Чорнобильській зоні 14 квітня, коли відкритий вогонь ліквідували

  • На території Корогодського, Дитятківського, Паришівського та Денисовецького лісництв тривало гасіння пожеж.
  • Відкритого вогню не було. Можна було спостерігати незначне тління лісової підстилки окремими осередками.
  • Пожежна авіація з трьох літаків і трьох вертольотів протягом 13 квітня здійснила 227 скидів і використала 538 тонн води.
  • Всього на території зони відчуження залучено 415 осіб та 98 одиниць техніки.

Ввечері 13 квітня допомагати рятувальникам почала природа – у Чорнобильській зоні почав падати дощ.

Ситуація станом на 22 квітня

Як повідомили у ДСНС, станом на ранок 22 квітня у Зоні відчуження основні зусилля спрямовано на ліквідацію 3 осередків:

  • село Розсоха,
  • село Крива Гора,
  • села Рудьки – Буряківка

Тут відбувається тління пеньків, залишків деревини та двох торф’яників в осередках пройдених вогнем. Найважчою ділянкою є село Рудьки, адже там рятувальники намагаються не підпустити пожежу до кордону з сусідньою Білоруссю.

За останню добу рятувальникам вдалося ліквідувати осередок пожежі у Корогоді, який раніше був локалізований. Саме там під час потужних вітрів 16 квітня відновилася пожежа в Чорнобильській зоні.

Додамо, що вранці 20 квітня відкритого вогню у зоні відчуження вже не було. Але ситуація все ще небезпечна через вітри, які розігралися на Київщині. Саме через них і відновилися пожежі.

Чорнобильський ліс горить кожного року через людський фактор. Про це під час брифінгу заявив начальник Головного управління ДСНС України у Київській області Василь Слободяник.

За матеріалами dsns.gov.ua

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чорнобильське попелище: хроніка пожеж за останні 5 років