facebook

Цікаві факти про Богдана Хмельницького

6 січня 1596 року народився український полководець, державний діяч і гетьман Богдан Хмельницький. Ми пропонуємо вам дізнатися цікаві факти з життя Богдана Хмельницького.

1. Таємниця імені та місце народження Ім’я полководця має свою таємничу історію. При народженні гетьман був названий Зіновієм. Богданом ж він став, коли придбав славу. Його віднесли до роду Богданів, який правив в Молдавії в 15 столітті. Не менш загадково і місце його народження. Чи то це Жовква, то чи Суботів або ж Чигирин. Невідомо.

2. Небувала освіченість Богдан був дуже освічений. Він володів латинською, польською, турецькою та французькою мовою. Освіту він здобув у єзуїтів — чоловічого чернечого ордену Римо-католицької церкви, заснованого в 1534 році. При цьому Хмельницький залишився вірним православ’ю.

Хмельницький не завжди був налаштований дружньо до російського народу і вороже до поляків. Під час правління польського короля Владислава IV він отримав золоту шаблю за те, що воював проти росіян.

Один випадок повністю змінив його життя і остаточно налаштував проти Польської держави. Підстароста Чаплинський розгромив його хутір, вкрав його кохану і висік сина Богдана. Звернувшись до короля за допомогою, він був лише обдарований радою захищати свої землі. Так він і вчинив, піднявши повстання.

4. Дипломатія Хмельницького

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дипломатична діяльність Богдана Хмельницького була дуже непростою. Для співпраці він вибирав між Швецією, Туреччиною та кримським ханом, але зупинив свій вибір на Москві. 8 січня 1654 року на Переяславльской Раді були проведені номінальні вибори государя для звільненій від поляків Лівобережної України. Безумовно, їм був обраний московський цар. Згодом це рішення засуджували націоналістичні кола України, в тому числі — поет Тарас Шевченко.

5. Смерть Смерть Хмельницького сталася від апоплексичного удару. Кількома роками пізніше польський воєвода спалив його хутір, а прах гетьмана і його сина викинув «наругу».

6. Особистість гетьмана Особистість гетьмана була дуже суперечлива. Періоди небувалої активності і владності змінювалися апатією і безсиллям. З віком депресії погіршувалися, росла підозрілість. Богдан надавав підтримку Київської академії, оскільки був дуже розташований до освічених людей. Він любив веселі застілля, народні пісні і був привітним господарем. Хмельницький грав на бандурі — українському народному струнному щипковому музичному інструменті. Гетьман вважався знавцем зброї і коней. Вів він просте козацьке життя без надмірностей. Хмельницький був хорошим оратором, прикрашав свою промову народними приказками і яскравими прикладами з життя.

Звичайно, це далеко не повний список всіх цікавих фактів з життя Богдана Хмельницького. Давайте поповнювати його разом з нами!

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Цікаві факти про Богдана Хмельницького